Csintalan Sándor: a választópolgárok jelentős részét a demokrácia ellen hangolták

HírKlikk 2024. május 23. 07:40 2024. máj. 23. 07:40

Őrült nagy felelőssége a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciónak, hogy 2026-ra legyen egy olyan politikai alternatíva, olyan politikai szerkezet, amelyik szembe megy ezzel a nacionalista, áruló politikával. Ha lesz ilyen, vagy az idei választás után felismerik, hogy kell analízis, diagnózis, program, akkor egy ilyen két éves folyamatnak lennék a kampányfőnöke – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Csintalan Sándor, az MSZP politikusa arról, hogy mielőbb ki kell állni egy nagyon meggyőző programmal.

A politikai elit egy jelentős része – és nem a 90-es évek politikai elitje – hosszú ideje azzal legitimáltatja magát az önkormányzatig bezárólag, hogy a politika hazug, a pártpolitika szitokszó – tette hozzá a politikus, aki rámutatott, hogy eközben a választópolgárok jelentős részét a demokrácia ellen hangolták és nemcsak Orbánék – fogalmazott. „Jelen állás szerint úgy tűnik, ez a nép igen fogékony a hazugságra.” 

Háborúpártiság? Békepártiság?

Arra a kérdésre, hogy valaki háborúpárti vagy sem, nem lehet egyszerűen válaszolni – mondta Csintalan Sándor. Azért még kellene dolgozni, hogy a közvélemény számára kiderüljön, ki a háború- és ki a békepárti, s ebből a szempontból elmulasztott évek vannak az ellenzék mögött.

„Én tennék a baloldali politikai elit helyében arról, hogy megismertessem a közvéleményt azzal, amit egyébként a putyini stratégia magáról el is mesél. Ebben is bűnrészesek vagyunk, ha úgy tetszik, hogy mindazt, amit az oroszok nyilvánosan meghirdetnek, arról senki, semmit nem beszél. Pedig sokan tudnak oroszul.”

Fico

Már Zuzana Caputová köztársasági elnök is azért nem indult az elnökválasztáson, mert félti a saját és családja életét – emlékeztetett Csintalan Sándor a szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán. Hozzátette, mi lehet ott Szlovákiában, ha az államfő meglehetősen erős figyelem és védettség közben így dönt, Robert Fico kormányfő pedig hetekkel ezelőtt arról beszélt, hogy egy kormánytagot meg fognak lőni. Pár éve ott lelőttek egy politikai újságírót, a parlamentben pedig összeverekedtek. 

„Nekem ebből az egész dologból a tanulság az, hogy a szó nagyon veszélyes fegyver és ráadásul ezzel egyidőben azt mondja Orbán, hogy minden pofon, amit a baloldal kap, az jó helyre megy. A hergelés, a gyűlöletkeltés, az indulati politizálás életveszélyes, és a bölcsességen túl, tudomásul kell venni, hogy a demokráciáért meg kell küzdeni, mert a demokratikus intézmények között mindig lesznek olyan emberek – különösen, ha gazdasági és szociális nehézségek vannak, és újra rendeződik a világ –, akik a hatalom mindenáron való megtartásáért, megragadásáért és fenntartásáért fognak tenni.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom