Csintalan Sándor: Orbánék egy hazug, hamis és a nemzetet újból katasztrófába vezető utat járnak

HírKlikk 2024. július 3. 08:05 2024. júl. 3. 08:05

Láthatóan egyre több szereplője van a magyar baloldalnak, nekik az egyenrangúság és a szuverenitásuk talaján kellene együttműködni, megtalálni egymást emberileg és politikailag is a nyilvános térben. Kiváló fórumai lehetnének például ennek a mozgalmi integrációnak a Népszava-körök vagy a KlikkTV-ben azok a fórumok, ahol a Szikra Mozgalomtól kezdve az Új Egyenlőségig, különböző baloldali intézmények szereplői megbeszélhetnék egymással a haza sorsát, és elindulhatna egy közeledés – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Csintalan Sándor, az MSZP politikusa. Azt is tisztázta, hogy a független médiával szemben kialakuló álláspontokat nem szabad összekeverni, mert Gyurcsány Ferenc a DK elnöke azt mondta, van vitája a szabad sajtó egy részével, Magyar Péter azonban kijelentette, majd ő csinál egy saját sajtót, és aki nem érte rajong, azt el kell takarítani.

Csintalan Sándor megdöbbentőnek tartja, hogy a szavazók egy jelentős része, akikről azt gondolta, hogy racionális megfontolásaik is vannak, kétségbeesésükben, reménytelenségükben valakinek úgy adtak bizalmat, hogy szinte nem tudnak róla semmit. Pillanatok alatt eltelik a következő két év, mondta, és úgy fogalmazott, mint a rendszerrel szembenálló személy, fontosnak tartja, hogy a DK működjön, az MSZP-nek a baloldali vákuumot kell kitölteni egy széles szövetségi politikával, a jobbközép politikai térben van hely másnak.

„Az MSZP társelnökei vállalták a felelősséget, a DK Gyurcsány nélkül fene tudja, hogy lenne”

Az MSZP belső helyzete más, mint a DK-é, egy politikailag is tagolt, vitatkozó közössége van, de el kell indítani a tisztújítási folyamatot, és el kell jutni a kongresszusig, mert az módot és lehetőséget ad arra, hogy kiderüljön, mi legyen az a politikai tartalom, üzenet, ami a jövőre nézve az MSZP identitását megadja akkor, amikor munkásvédelem és szakszervezeti mozgalom szinte nincs ebben az országban, ott van egy vákuum, amit hivatásszerűen az MSZP-nek be kellene töltenie – fogalmazott Csintalan Sándor. Hozzátette, az MSZP-n belül is le kell vonni a mostani választási kudarc tanulságait, és el kell dönteni, hogy mit kezd a rendszerrel, milyen szerepe van ebben a munkásvédelemnek, mit gondol a rendszeren belül az önkormányzatiságtól az egészségügyön keresztül a külpolitikáig bezárólag, mi a nemzet érdeke. „Nem evidencia, amit Orbánék képviselnek, sőt, ez egy hazug, hamis és a nemzetet újból katasztrófába vezető út.”

A politikus abban bízik, hogy a ’22-es választás tanulságai a demokratikus baloldal pártjaiban elhozzák a megvilágosodást a következő országgyűlési választásokra. Ha pedig tényleg komoly számukra a haza és a nemzet érdeke, amit már szóban ki is jelentenek, akkor egy olyan széles koalíciót hoznak össze, szélesítve ennek a társadalmi bázisát is, amely le tudja váltani – nem egyszerűen Orbán Viktort, hanem – a rendszert. „Persze ehhez kétharmad kellene, de stratégiai célként kitűzném. Talán ezek a tapasztalatok elegendőek lesznek ahhoz, hogy nemcsak meg kell hirdetni egy széles koalíciót, hanem úgy is kell viselkedni. Nem az összefogással volt baj, hanem azzal, hogy politikailag, emberileg széthullott. 900 ezer ember ment el az előválasztásra és mindenki hibázott abban, hogy ez végül nem sikerült.”

Hozzátette, most sem azzal volt baj, hogy választási szövetséget kötött a három párt, azzal sem, hogy a DK maximalizálni akarta az érdekeit, hanem az MSZP-nek is azt kellett volna tennie.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom