Csodálatos felszabadulás volt

Vásárhelyi Mária 2020. január 18. 18:26 2020. jan. 18. 18:26

A nagymamám Perl Sámulelné, Zacher Friderika 1944. telén meg volt győződve arról, hogy azon a napon, amikor eljön a lánya, az én édesanyám születésnapja (1945. január 18.), valami nagy nagy jónak kell történnie. És valóban! Ezen a napon dél körül elindult a pincéből 2. emeleti lakásukba egy kis lábossal a kezében, hogy megmelegítse azt a három kanálnyi babot, ami még ott lapult a lábos alján.

Ahogy felért a pincéből a földszintre, és a bejárati kapu felé nézett, azt látta, hogy az egyik asszony – ahogy ő mondta – a nyitott kapuban „egy férfi nyakába csimpaszkodik és össze-vissza csókolja". Mami letette a lábost, hogy közelebb menjen és megnézze, mi történik, és akkor látta, hogy a kapuban egy szovjet katona áll, őt ölelgeti az asszony, és a többi köré gyűlő ember.

A pincékből előbújó emberek egyszerre sírtak és nevettek, ölelgették, simogatták a katonát, miközben az utcán és a Klauzál téren halmokban hevertek a holttestek.

Mami is teljesen megfeledkezett a lábaskáról, a benne megbújó néhány szem babról, az éhségről, és zokogva rohant oda, ahol a többiek álltak és egymást is ölelgették, csókolgatták.

Néhány pillanatra a Klauzál utca 35-re leszállt a boldogság. A rengeteg gyász, nélkülözés, éhezés, veszteség, rettegés helyét átvette a felszabadító és megváltó öröm. Mert Mami előérzete nem csalt, 1945. január 18-án, Anyu születésnapján felszabadult a gettó.

Ez a nap bizonyára sokakban sokféle érzést kelt azóta is, de az biztos, hogy a Nagymamám számára, akinek több mint száz(!) közeli és távoli hozzátartozóját – többek a között az édesanyját, a férjét és hat testvérének teljes családját meggyilkolták a holokauszt során – csodálatos FELSZABADULÁS volt!