Csomagkiszállító drónokra lövöldöznek Amerikában

HírKlikk 2024. július 7. 11:50 2024. júl. 7. 11:50

Nem csak veszélyes, hanem komoly kihívás az áruházláncoknak és az ételkiszállítóknak az az új szokás, miszerint csomagkiszállító drónokra lövöldöznek Amerikában, mert azt hiszik az emberek, hogy a megfigyelésükre küldik azokat. 

Néhány napja Floridában egy férfi belelőtt egy háza felett elhaladó csomagszállító drónba, amellyel egy közeli Walmart áruházból indulva teljesítettek házhozszállítást. A 9 mm-es pisztolyból kilőtt golyó a drón közepét találta el, és áthatolt a szerkezeten. A lövöldözőt a rendőrség őrizetbe vette. Nem egyedi esetről van szó, Amerikában immár rendszeresek a csomagszállító drónok ellen végrehajtott fegyveres támadások. A lövöldözők attól félnek, hogy a drónokkal valójában megfigyelést végeznek, kémkednek utánuk, amivel végső soron személyes szabadságukat korlátozzák. Ez a helyzet nem várt kihívás elé állítja azokat a kiskereskedőket, amelyek vállalnak drónos kiszállítást vásárlóik részére – írja az Origo.

A világ legnagyobb hagyományos kiskereskedelmi lánca, a Walmart a Wing nevű vállalkozással fogott össze azért, hogy aznapra vállalt kiszállítást tudjanak kínálni vásárlóiknak. Ezt évek előkészítő munkája előzte meg, mivel a szolgáltatásnak hatósági jóváhagyást kellett kapnia, el kellett végezni technikai integrációját, emellett meg kellett találni azt a módot, ahogyan a drónos kiszállítást költséghatékonyan lehet működtetni. Ezt az érzékeny modellt boríthatják fel a drónokra saját fegyvereikkel lövöldöző amerikaiak.

A Walmart mellett más jelentős kiskereskedelmi szereplők is a drónos kiszállítás fejlesztésében érdekeltek, például az Amazon, vagy az ételkiszállítást végző Doordash, és a csomagszállító FedEx. A tapasztalatok szerint az amerikaiak annak ellenére lőnek fegyvereikkel a kiszállító drónokra, hogy tettükért nagyon szigorú büntetésre számíthatnak, mert a drónokra leadott lövéseket is ugyanolyan súllyal kell megítélni, mintha egy utasokkal tömött utasszállító repülőgépre nyitottak volna tüzet. Akár 20 évre börtönbe is kerülhet az, aki polgári célú drónokra lő rá fegyverrel.

Forrás: Origo


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom