Csúsztat a XV. kerületi Fideszes polgármester-jelölt

HírKlikk 2019. október 10. 18:46 2019. okt. 10. 18:46

„Orbitális csúsztatás” – kommentálta Lamperth Mónika XV. kerületi jegyző Pintér Gábor Fideszes polgármesterjelölt állítását. A kormánypárti politikus az ATV Reggeli start című műsorában arról beszélt, hogy azért nem írják alá a kerületi Fideszes képviselők az idei éves költségvetést, mert olyan tételek szerepelnek benne, mint a jegyzői iroda egyéb dologi kiadásainak félmilliárd forintot meghaladó éves kerete, miközben például a XVI. kerületben csak 25 millióra rúg ez az összeg.

„Pintér Gábornak is illene tisztában lennie azzal, hogy kerületenként eltérő a polgármesteri hivatalok szervezete” – szögezte le Lamperth Mónika. Mint elmondta: a XV. kerületben a jegyzői irodához tartozik minden üzemeltetéssel kapcsolatos kiadás, beleértve a többi között a gondnokságot, az összes épület fenntartási költségét, a fűtést, a világítást, a karbantartást, esetenként a bérleti díjakat (például van bérelt irattár), valamint a takarítást, a biztonsági szolgálatot, stb. És ide tartozik még az informatikai csoport is (a szoftverbérléssel egyetemben), ami sok helyen a polgármesteri kabinet része. Éppen ezért Lamperth szerint nem lehet az egyik költségvetést a másikhoz, azaz az almát a körtéhez hasonlítani.

A DK-s polgármesternek, Németh Angélának nincs többsége, ezért rá van utalva a Fideszes szavazatokra ahhoz, hogy legyen a kerületnek elfogadott idei költségvetése. A költségvetést a Fidesz ezidáig nyolcszor szavazta le. Október 11-én ismét kísérletet tesznek azonban az elfogadásra, már csak azért is, mert a Kúria döntése értelmében ez az a határidő, ameddig meg kell alkotni a kerület 2019-es költségvetését. Az ATV műsorában feltett kérdésre, hogy most elfogadja-e majd a Fidesz-frakció a büdzsét, Pintér Gábor kitérően válaszolt. Annyit mondott, hogy ha nem, akkor a Kúria egy másik végzésében rendeletalkotási jogkörrel ruházza majd fel a kormányhivatal vezetőjét.

A kerület azért nem állt eddig le, mert tavaly elfogadtak egy átmeneti gazdálkodási rendeletet, ami alapján működnek.