Czeglédy-ügy: csak a volt szocialista politikus nem töltheti a családjával az ünnepeket

Nagy András 2018. december 6. 12:16 2018. dec. 6. 12:16

Lassan másfél éve tartják előzetes letartóztatásban Czeglédy Csabát, holott sem a szökés, sem a bűnismétlés veszélye nem áll fenn nála, és sokkal nagyobb értékre elkövetett bűncselekmények esetében is szabadlábon védekezhetnek a gyanúsítottak.  A volt szocialista képviselő ügyvédje szerint az előzetes letartóztatás tegnapi meghosszabbítása nem szól másról, mint hogy ne a családjával tölthesse a karácsonyt.

Elképesztő indoklással hosszabbították meg Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását szerdán: az ügyészség olyan lehetetlen érvekkel próbálta alátámasztani az újabb 30 napos elzárás jogosságát, amely jól mutatja, hogy kizárólag a volt szocialista politikus-ügyvéd „szívatása” a cél. Az ügyészség három indokot is „talált”, ebből kettőt fogadott el a bíróság.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítvánnyal egyezően úgy látta, hogy a gyanúsított esetében fennáll a bűnismétlés veszélye. Hankó Faragó Miklós, Czeglédy védőügyvédje erről a Hírklikk megkeresésére azt mondta, „ez a veszély nem tud fennállni, fogalmilag kizárt, ugyanis az a cég, amely miatt védencemet és másokat is eljárás alá vontak, felszámolás alatt áll, a felszámolón kívül tehát senki semmilyen tevékenységet nem folytathat benne”.

A másik, a bíróság által is elfogadott indok szerint Czeglédy Csaba bizonyítékokat próbált eltüntetni. Konkrétan azzal gyanúsítják, hogy nem adta meg az email-fiókjának bejelentkező kódját, illetve akadályozta a hatóságok bejutását a volt cégük székházába. Ezt az indokot egy olyan személy vallomásra alapozva hozta fel ismét az ügyészség, amelyről már rég kiderült, hogy hamis volt – mondja Hankó Faragó Miklós.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint onnantól, hogy Czeglédyt tavaly június 13-án reggel 6 órakor őrizetbe vették, semmit nem tehetett, amiről a hatóság emberei ne tudtak volna, akik egyébként még a WC-re is elkísérték, ezt a hivatalos jegyzőkönyvek is megerősítik. A hamis vallomás után nyilatkozatot tettek a cég székházában házkutatást tartó szombathelyi nyomozók is, ahol büntetőjogi felelősségük tudatában egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy szó sem volt akadályozásról.

És mégis: Czeglédy Csaba január 5-ig megint börtönben marad, holott rajta kívül az ügy összes gyanúsítottja ma már szabadlábon védekezhet. Ügyvédje szerint a tények ismeretében ez nem szólhat másról, mint arról, hogy „megfosszák attól a lehetőségtől, hogy a családjával tölthesse a karácsonyt.”

A volt szocialista szombathelyi politikus védője kérdésünkre még elmondta, hogy a védencéről hazug vallomást tevő magánszemély ellen Czeglédy Csaba megtette a büntetőfeljelentést, az ügye már a Csongrád megyei rendőrkapitányság, illetve a szegedi járási ügyészség asztalán van, és mivel a jegyzőkönyvekből világos kiderül, hogy valótlanságokat állított, jó eséllyel eredményes büntetőeljárás folyik majd le ellene.

Czeglédy Csaba és társai ellen várhatóan néhány hét múlva, vagyis csak valamikor a jövő év elején emel vádat a nyomozó hatóság, amely már idén augusztus végén arról tájékoztatta az érintetteket, hogy a nyomozást befejezte.