Demeter Márta: felségsértési per folyik ellenem

NVZS 2019. július 9. 11:00 2019. júl. 9. 11:00

„Abszolút erre számítok” – vágta rá határozottan Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő a Hírklikk kérdésére, hogy szerinte felfüggeszti-e a mentelmi jogát az Országgyűlés illetékes bizottsága, illetve hogy lesz-e belőle bírósági ügy. „Én az igazam tudatában állok bármilyen eljárás, vizsgálat elé ebben a felségsértési perben” – szögezte le a képviselő, aki ellen hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárás, és akit a Legfőbb Ügyészség kikért, a gyanú megalapozottságára hivatkozva. Lapinformáció szerint már most pénteken tárgyalja a mentelmi bizottság Demeter ügyét.

„Különösen vicces, hogy mindig a sajtóból értesülök az engem érintő ügy állásáról” – reagált Demeter Márta, amikor azzal kerestük meg, hogy tud-e arról, amit a Magyar Hírlap ma megírt. A kormánypárti napilap szerint már pénteken, azaz az Országgyűlés nyári szünete előtti utolsó ülésnapon döntést hozhatnak a képviselők az LMP-s képviselő kiadásáról.

„Az ügy szempontjából teljesen mindegy, hogy mikor tárgyalja az ügyet a Mentelmi Bizottság, illetve mikor hoz döntést a kormánytöbbség” – szögezte le Demeter Márta, akinek nincsenek kétségei a döntést illetően. „Én azonban az igazam tudatában állok bármilyen eljárás, vizsgálat elé” – mondta, rámutatva: „ez nem más, mint egy felségsértési per”.  Szerinte ebben sincs semmi újdonság vagy meglepetés, hiszen „Orbán Viktor március 15-én egy beszédében megígérte, hogy jogi és egyéb eszközökkel megpróbálnak majd leszámolni  minden politikai ellenfelükkel”.  

És Demeter Márta tényleg többször is keményen nekiment a NER-nek, s személyesen Orbán Viktornak. Ez utóbbi egyik leglátványosabb esete az volt, amikor – mint akkor beszámoltunk róla – tavaly októberben a parlamentben követelte Orbán és minden közjogi méltóság átvilágítását. Demeter éppen – sorrendben már a harmadik – átvilágítása előtt állt, ennek kapcsán vetette fel ennek szükségességét. Egyébként a parlamenti ülésen belefojtották a szót, érdekes módon pont akkor, amikor kijelentette, hogy „Orbán nincs átvilágítva 28 éve, hiába kezdeményeztem...”

Demeter újbóli átvilágítását éppen annak a nevezetes ügynek a kapcsán kezdeményezte a Fidesz, amely miatt most a mentelmi jogát is vélhetően fel fogják függeszteni.

Mint portálunk is beszámolt róla, a Legfőbb Ügyészség pénteken bejelentette, hogy Polt Péter legfőbb ügyész indítványozza Demeter Márta mentelmi jogának a felfüggesztését. A közlemény szerint a legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként tett erre indítványt Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél. A hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban a megalapozott gyanú lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki, írták.

Tavaly október 16-án Demeter Márta, az LMP akkori alelnöke, s még az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke – mint arról mi is beszámoltunk –a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez intézett írásbeli kérdéseiben állította, hogy Orbán Viktor lányát szállították katonai gépen Ciprusról Budapestre, később pedig azt, hogy jogosulatlanul szállt fel egy katonai missziós gépre Maróth Gáspár, a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, aki valójában nem is utazott a gépen. Utóbb kiderült, hogy nem Orbán Flóra nevű lánya volt a gépen, hanem egy Orbán L. nevű parancsnokot látogatott meg Cipruson a felesége. N. Brigitta és két éves leánya. Ezt minden érintett cáfolta, s kiderült, egy Orbán vezetéknevű magyar katona és (engedéllyel) a  családja utazott a gépen. A Fidesz jelentette fel Demeter Mártát hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

Ugyanakkor az akkor általunk megszólaltatott Zamecsnik Péter ügyvéd szerint „Teljesen téves adatok közlésével a tárgy hiátusa okán nem lehet bűncselekményről beszélni”.  szögezte le a Hírklikknek Zamecsnik Péter. Mint mondta: „A korábban államtitoknak, szolgálati titoknak, ma már nemzeti minősített adatnak nevezett információt az ezt minősítő jogszabály határozza meg, bűncselekményt csak akkor követhet el valaki, ha konkrétan a védett adatot nevezi meg”.