Demeter-ügy: amikor a Fidesz elcseszte, még bocsánatot sem kért

Kátai B. Zsolt 2018. október 20. 15:34 2018. okt. 20. 15:34

A Demeter Márta fejét követelő Fidesz 2015-ben még nem volt ennyire vehemens, igaz, akkor a saját politikusai kevertek össze nagyon csúnyán két nevet.

Ma még nem tudjuk biztosan (és talán soha nem is fogjuk tudni), hogy Demeter Márta valóban árnyékra vetődött-e, amikor a miniszterelnök lányának feltételezett kormánygépes repüléséről kommunikált. Ennek ellenére a Fidesz és a kormánypárti sajtó napok óta követeli az LMP-s képviselőnő távozását a közéletből.

Sőt: Demeter Mártára immár börtönt is kiszabnának, mondván, bűncselekmények sorát, például rágalmazást követett el, amikor „nem nyilvános adatokat tett közzé és hamisított meg politikai haszonszerzés céljával”.

Alapvetően érthető, hogy Németh Szilárd, Kocsis Máté és a többiek nem szállnak le az ügyről. Utóbbi politikus például úgy fogalmazott: „súlyos ügyről van szó, amire még nem volt példa”. Az eset valóban példátlan, de azért valószínűleg sokakban felmerül most a kérdés: vajon a Fidesz hogyan reagálna, ha történetesen a saját képviselőjére vetődne valamilyen súlyos hiba árnyéka.

Erről mondjuk Rogán Antalt vagy Varga Mihályt meg lehetne kérdezni, akik nyilvánvalóan hatalmas hibát követtek el, amikor egymás után több nyilatkozatban is összekevertek két olyan Gyarmati Jánost, akiknek a világon semmi közük egymáshoz.

Ez 2015 tavaszán történt, amikor az évszázad pénzügyi csalási botránya, az úgynevezett brókerbotrány kirobbant, és az ügyben igencsak sárosnak tűnő Fidesz mindenáron megpróbálta összemosni a Buda-Cash-botrányt a kilencvenes évekbeli üggyel. Ennek részeként Rogán Antal, majd Varga Mihály is magabiztosan állította, hogy hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezetője az a Gyarmati János, aki korábban a Globex-ügy gyanúsítottja volt.

Ám később kiderült: Rogán és Varga csúnyán benézte, a Buda-Cash vezérigazgatójának ugyanis semmi köze nem volt ahhoz a Gyarmati Jánoshoz, aki a Globex-ügy gyanúsítottja volt. Ezt az utóbbi maga közölte: „összemostak vele, csak névrokonok vagyunk” – nyilatkozta akkor az Indexnek.A neveket csúnyán összekeverő Fidesz akkor elismerte a tévedést, de nem kért még bocsánatot sem, nemhogy a két bakizó politikusát lemondatta volna.