Demszky tanácsa és intelmei

HírKlikk 2019. június 17. 17:03 2019. jún. 17. 17:03

“A Fidesz rezsim 2002-ben Budapesten bukott meg. A teljes oppozíció közös jelöltjére most is úgy fognak tekinteni mint Orbán Viktor kihívójára. Történelmi a felelősség” – írja Facebook posztjába Demszky Gábor. Budapest korábbi – öt hivatalos cikluson át – polgármestere szeretné, ha az előválasztáson indult három ellenzék jelölt hosszabb távon is együttműködne egymással.

Három kitűnő és felkészült jelölt verseng az előválasztáson egymással, fair és színvonalas kampányra számítok, amely nem zárja ki közöttük a hosszabb távú együttműködést. Végülis a városvezetés kollektív műfaj, mindhármuknak feladata lehet benne. Jó volna erre a gondolatra rímelő gesztusokat látni a jelöltek részéről” – olvasható a posztban, amely azzal az „ellenzéki szíveket megdobogtató” (Bruck Gábor) mondattal indul, hogy a főpolgármester legfontosabb dolga az lenne, hogy visszaadja a hangunkat, országszerte terjessze az ellenállás szellemét

Demszky azonban gyorsan tisztázza, hogy aki komolyan veszi a jelölést és a főpolgármesteri poszt betöltésére készül, annak egy szakértői csapat munkájára támaszkodva szakmai programot is közzé kell tennie.

Egyrészt azért, mert a teljes ellenzék jelöltjeként ennek híján a politikai mézes hetek elmúltával bajba fog kerülni. Másodszor, mert a választók többsége nem olvas ugyan programokat, de a jelölt szóhasználatából, fogalomkészletéből következtet arra, hogy van-e körülötte szakmailag képzett csapat, amely a program megvalósításán együtt fog dolgozni vele.

Harmadszor pedig azért, mert ennek a szakmai programnak az alapján lehet elkészíteni azt a rövidtávú cselekvési tervet, amelynek megvalósításába a választás másnapján, „azonnal” bele lehet fogni – írja saját tapasztalatai alapján is Demszky, aki 1990 és 2010 között, hol ellenzéki, hol kormánypárti pozícióból irányította Budapestet.

Forrás: Hírklikk