Deutsch szerint az uniós pénzek felfüggesztésének 2,5-3 évig nem lenne semmilyen következménye

HírKlikk 2021. április 3. 10:55 2021. ápr. 3. 10:55

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában beszélt arról, hogy 2021-27 között 50 milliárdot meghaladó fejlesztési pénzek érkeznek Magyarországra, és 10 milliárdot kell befizetnie hazánknak, így 40 milliárd nettó bevételhez jutunk. Mint mondta: „az ellenzéki EP-képviselőknek az a beteges gondolat van a fejükben, ha Magyarországnak elég fejlesztési pénz jut, az majd a végén gazdasági, és végül politikai sikert fog jelenteni az általuk gyűlölt Orbán-kormánynak.” Szerinte az ellenzékiek érdeke a politikai kudarc, mert az növelheti a győzelmüket.

Deutsch Tamás beszélt arról is, hogy Donald Tusk elnökké választása volt a Fidesz és a Néppárt viszonyában az a pont, amikor már nem volt visszaút. Szerinte Tusk friss elnökként nem a két fél viszonyának rendezésére tett lépéseket, hanem zsarolni próbálta a három, jelentést tevő néppárti politikust. Miután ez nem vezetett eredményre, eltekintett a további közreműködésüktől. Deutsch szerint Tusk minden erejével azon volt, hogy a Fideszt kizárják a Néppártból.

Arra a kérdésre, hogy tud-e mérgesedni még a Néppárt és Fidesz viszonya, elmondta, hogy hosszú időn keresztül rendkívül sértő volt az a számonkérő hangnem, aminek ki voltak téve párton belül, de okos emberként nem állt érdekükben megsértődni. Most sem sértődtek meg, hanem felszámolták a kapcsolatot. Minderről az atv.hu adott hírt.

A jogállamisági mechanizmus kapcsán a fideszes EP-képviselő megjegyezte, hogy az európai baloldal kieszelt egy politikai fegyvert, aminek semmi köze a jogállamisághoz. Azt a célt szolgálja szerinte, hogy a brüsszeli főáramba tartozó vonalvezetéstől eltérő, szuverenista, nemzetállami elveket vallókkal szemben durva politikai eszközzel fel lehessen lépni. Ezért léptek fel a jogállamisági mechanizmussal szemben. Deutsch szerint olyan kötelező szabályokat akarnak rákényszeríteni a tagállamokra, amelyek a létező szabad döntés lehetőségét elvéve, olyan helyzetet akarnak teremteni, amiben például a házasság intézményét felülről akarják megváltoztatni, rákényszerítve például az azonos neműek házasságát az országokra.

A magyar baloldal összes európai képviselője Deutsch szerint nem a hazája mellett állt ki ebben a kérdésben, hanem beállt abba a sorba, ami azt mondja, hogy legyen a magyar emberekre ráerőltethető Brüsszel akarata.

Az ellenzéki képviselők a források elosztását vennék ki a magyar kormány kezéből, mert szerintük az nem megfelelő. Deutsch szerint szánalmas porhintés az, hogy az ellenzék azért küzdene az Európai Parlamentben, hogy a magyar emberek zsebébe jusson a pénz. A magyar embereknek, a gazdaságnak jogszerűen járó uniós forrásokról szerinte nem Brüsszelben, hanem Budapesten kell dönteni.

„Ha van elképzelése például Fekete-Győr Andrásnak az uniós pénzek elosztása kapcsán, írja le, mondja el” – mondta Deutsch, majd kérdésre válaszolva hozzátette, a magyar kormány meghallgatná a Momentum elnökét, hiszen mindenkit meghallgat, mindenki véleményére kíváncsi.

2021-27 között 50 milliárdot meghaladó fejlesztési pénzek érkeznek Magyarországra, és 10 milliárdot kell befizetnie hazánknak, így 40 milliárd nettó bevételhez jutunk – magyarázta Deutsch.

A közvetlen brüsszeli források szerinte azt jelentik, hogy míg egy ország nemzeti borítékába jutó pénzt 100 százalékban az adott ország használja fel, addig a közvetlen forrásból pusztán akkora arányban tud részesedni, amekkorát a többiekhez képest képvisel a saját lakossága az EU össznépességéhez képest.

Deutsch szerint ezt tudják az ellenzéki politikusok, mivel az a „beteges gondolat van a fejükben, ha Magyarországnak elég fejlesztési pénz jut, az majd a végén gazdasági, és végül politikai sikert fog jelenteni az általuk gyűlölt Orbán-kormánynak.” Ezért a politikai kudarc az érdekük, mert az növelheti az ellenzéki győzelmet.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a 2022-es választás előtt a hét éves költségvetésből Magyarországnak szánt összegek befagyasztása, Deutsch úgy reagált, hogy igény lenne rá mind a magyar ellenzéki EP-képviselők, mind egyes uniós politikai vezetők részéről. „De az Európai Bizottság által lefolytatott eljárások azok normatív alapon születnek” – jelentette ki a politikus. Ha bekövetkezne forrásmegvonás, az egy olyan döbbenetes fordulatot jelentene, hogy már a Bizottság működésében is a szabályszerűséget felülírja a nyers politikai akarat. Ha ez bekövetkezik, annak beláthatatlan következményei lesznek a politikus szerint. Érdeklődve várja azt a pillanatot, hogy ha Magyarországgal szemben ez alap nélkül bekövetkezik, a többi ország miként reagál.

A uniós pénzek felfüggesztésének Deutsch Tamás szerint 2,5-3 évig nem lenne semmilyen következménye, mivel a magyar államháztartás olyan állapotban van, hogy minden, a magyar gazdaság szempontjából szükséges forrás a rendelkezésre áll. „Időtlen időkig nyilván nem tud következmény nélkül egy ilyen politikai büntetőintézkedés”, de szerinte az európai politikában egy dolog „hegyeseket mondani”, a gyakorlatban azért a jogszabályok betartása jellemzi a Bizottság döntéseit.

„Rohannunk nem kell, építkezni csak világos terv alapján érdemes. Európában sok tízmilliónyi olyan választópolgár él, aki bízik abban, hogy az európai politikai színtéren is lesz olyan politikai otthona, ami fontosnak tartja a nemzeti függetlenséget, a bevándorlás megfékezését valamint a gender-ideológia túlzásainak elutasítását” – mondta Deutsch Tamás.

Azt is elárulta, hogy középtávon lehet beszélni majd a pontos szervezeti keretek kialakulásáról.
 

Forrás: atv.hu