Választási részvételre ösztönző kampányt indított az Európai Parlament

HírKlikk 2024. április 29. 13:00 2024. ápr. 29. 13:00

Politikamentes tájékoztató és választási részvételre ösztönző kampányt indított az Európai Parlament. A „Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted!" című kampány kisfilmjét hétfőn mutatták be Budapesten, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájában.

Lővei Andrea irodavezető a sajtótájékoztatón elmondta: június 6. és 9. között az EU 27 tagállamában összesen mintegy 370 millió választópolgár adhatja le voksát az európai parlamenti választásokon, hogy megválassza az európai parlamenti képviselőket a következő öt évre.

Mint mondta, az EP kommunikációs főigazgatósága – mint minden EP-választás előtt – idén is intézményi tájékoztató kampányt folytat, hogy felhívja a választópolgárok figyelmét a demokratikus folyamatokban való részvétel fontosságára és minél szélesebb körüket ösztönözze szavazásra.

A „Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted!" elnevezésű kampány hétfőn kezdődött az EU tagállamaiban.

Lővei Andrea elmondta: a kampány egyik fő eleme egy négyperces kisfilm, amelyben finn, cseh, német, spanyol, francia, lett, olasz, holland, lengyel és román idős emberek mesélnek a fiatalabb generációnak – a felvételen unokáiknak – a demokráciához fűződő személyes élményeikről, és hangsúlyozzák, hogy a demokráciát nem lehet magától érthetődőnek tekinteni.

A film célja, hogy elgondolkoztasson a szavazás, a demokrácia fontosságáról, arról, hogy a demokrácia nem magától érthetődő, nem adott dolog, ezért az üzenet az: szavazz te is, ne más döntsön helyetted – emelte ki. Hozzátette: a szavazás nem csupán fontos eszköz a polgárok kezében Európa jövőjének befolyásolására, de a szavazás a demokrácia védelmének eszköze is, erről szól a film. Kiemelte: a kampány célja, hogy az európaiak tudatában legyenek a demokrácia fontosságának, a közös értékeknek, érzelmeknek és felelősségnek.

Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mi határozzuk meg Európa jövőjét – hangsúlyozta.

A kisfilmmel és annak rövidített adaptációival április 29-től találkozhatnak az európai választópolgárok a televíziókban, rádiókban, mozikban és a közösségi médiában, valamennyi tagállamban. A kisfilm elérhető az EP és a kapcsolattartó iroda YouTube-csatornáján, valamint a https://elections.europa.eu/ oldalon, ahol számos információ található a választások nemzeti szabályaival kapcsolatban.

Szontagh Andrásné, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának sajtóreferense elmondta: az EP június 9-én este – a tagállamok tájékoztatására alapozva – közzéteszi az előzetes becsléseket. Várhatóan 18.15-től a rendelkezésre álló nemzeti becsléseket közlik, 20.15-től a rendelkezésre álló nemzeti becsléseket és a választások előtti közvélemény-kutatásokat teszik közzé, és 23 óra után, miután az utolsó szavazókörök is bezártak, teszik közzé a 27 tagállam előzetes eredményeit.

Az európai eredményeket a results.elections.europa.eu címen lehet nyomon követni.

Az új Európai Parlament összetételét az EP 2024. július 16-19. közötti alakuló ülése után teszik közzé.

Forrás: MTI