Deutsch Tamás adataival nem csak az a baj, hogy nem tudni, honnan vannak

NVZS 2021. január 19. 12:58 2021. jan. 19. 12:58

„Propaganda” – tömören így reagált Ujhelyi István szocialista uniós képviselő Deutsch Tamás táblázatára, amely azt hivatott demonstrálni, hogy a magyar kormány joggal bírálja Brüsszelt amiatt, hogy nem jut elegendő vakcinához. A fideszes uniós képviselő adatai első ránézésre erősítik ugyan a magyar „Nemecsek”-feelinget, ám már csekély gondolkodás után is átüt rajta a PR-íz. Azt sem tudni, mi az adatok forrása. Amit viszont forrással is tudunk: a magyar beoltottság jobb az uniós átlagnál. Amúgy pedig az Európai Bizottság új stratégiája – amit holnap fogadnak majd el – célként tűzi ki az uniós lakosság 70 százalékának beoltását a közösen beszerzett vakcinával, nyárig.

Deutsch Tamás a Facebookon tett közzé egy táblázatot, azt próbálva bebizonyítani, hogy a magyar kormány joggal bírálja az Európai Uniót, amiért nem kap elegendő vakcinát a közös beszerzésből, s jól teszi, ha a kínai oltóanyag beszerzését akarja. Adatai – amiknek egyébként a forrását valahogyan elfelejtette megadni – azt próbálják demonstrálni, hogy egy millió főre vetítve, mennyi vakcina érkezett be egy-egy adott országba, illetve régióba.

Forrás: Deutsch Tamás Facebook-oldala

A táblázatban azonban nem szerepel Magyarország, de ezt persze bárki kiszámolhatja magának – ennél sokkal nagyobb probléma, hogy enyhén szólva is tendenciózus éppen ennek az adatnak a kipécézése.

„Ez semmi másról nem szól, mint arról, hogy a kormány ismét csak propagandát folytat, ahelyett, hogy kormányozna, s megvédené az emberek életét” – adott gyors reakciót portálunknak Ujhelyi István. Aláhúzta, „Egy tény: ha nem lenne közös európai uniós beszerzés, ha Magyarország önállóan próbálta volna megvásárolni a vakcinát, akkor hoppon maradtunk volna, mert a németek megszerezték volna maguknak a rendelkezésre álló oltóanyag 80 százalékát”.

S hogy miről nem szól Deutsch Tamás posztja? Hát például arról, hogy Magyarországon az uniós átlagnál jobb beoltottak a lakossághoz viszonyított aránya. A World in Data naponta frissülő oldalán bárki nyomon követheti és szemezgetheti – az egyes országok hivatalos adataival operáló – adatbázist, amiből megnézhetjük a fideszes EP-képviselő által táblázatba foglalt  három ország plusz az EU vonatkozó számait is, kiegészítve a magyar adattal.

Arról is elfelejtett egyébként Deutsch megemlékezni, hogy az Európai Unió oltási stratégiája világosan megfogalmazza a közös beszerzésű vakcinák országok közötti elosztási elvét. Kimondja ugyanis: „minden tagállam egyidejűleg fog ahhoz hozzájutni, és az országok között méltányosan, a lakosság arányában kerülnek kiosztásra a dózisok”.

S ha már az oltási stratégiánál tartunk. Ujhelyi István emlékeztetett arra, hogy a tervek szerint az Európai Bizottság január 20-án, holnap fogadja el az új stratégiáját, amelyben megfogalmazza a célt, ami nem más, mint hogy nyárig a 27 tagállam lakosságának 70 százalékát beoltsák. „Mindezt pedig közös beszerzésű vakcinából akarják elérni – a magyar kormány inkább foglalkozzon ezzel és köszönje meg az EU-nak” – szögezte le az EP-képviselő.