Diktátor születik

Föld S. Péter 2020. március 27. 16:16 2020. márc. 27. 16:16

Annak adható korlátlan felhatalmazás, akinek eszébe sem jutna ilyet kérni, vagy elfogadni. Te adnál korlátlan felhatalmazást olyan embernek, akinek egyetlen érve, hogy úgyis megkapja? Vennél tőle használt autót?

Mi leszel, ha nagy leszel? Nem túlságosan eredeti a kérdés, de a legtöbb gyereknek túl kell esnie rajta. A legtöbb gyerek rendőr akar lenni, orvos, mozdonyvezető. Futballista, úszóbajnok, bokszoló. Tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász.

Felfedező lenne az ember gyerekként. Magas hegyeket akar meghódítani, mások által még nem látott mélységekbe merülni. Felfedezni a gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét, hogy örökké éljen a nagymamája, megtalálni a vakcinát a koronavírus ellen.

Új, minden eddiginél okosabb telefont szeretne kitalálni. Megalkotni a szupernél is gyorsabb számítógépet.

Az iskolai szavalóversenyen kipirult arccal, gombóccal a torkában, de tiszta szívvel József Attilát szavalni: „Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,...”

A hazaszeretetről vitázni baráti társaságban, s végső érvként hajnali fél 3-kor Radnótit idézni: „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország...”

Van olyan gyerek, aki lázadni szeretne: „I can’t get no Satisfaction!” Vagy nemzedékek himnuszát megírni és elénekelni: „Ha én rózsa volnék...”

Senki sem úgy képzeli gyerekként, hogy felnőve lebontja a jogállamot, padlóra küldi az egészségügyet, lebutítja az oktatást, és leválthatatlanná teszi magát. Gyűlöletet szít az övéi között, uszít mások ellen.

Amikor megkérdezik, hogy mi leszel, ha nagy leszel, egyetlen gyerek sem válaszolja azt, hogy ha felnő, diktátor lesz belőle.