Diktátoroknak kijáró figyelmet kapott Orbán

NVZS 2019. május 14. 18:54 2019. máj. 14. 18:54

„Lehet, hogy Orbán Viktor most egy más viszonyra lépett Donald Trumppal, de nem az Egyesült Államokkal” – vonta le a hétfői washingtoni találkozó tanulságát Simonyi András. Hazánk volt NATO, majd washingtoni nagykövete figyelmeztetett: „Egy fontos változás, de Trump nem fog lacafacázni: megadta azt a figyelmet, amire Orbán vágyott, most Orbánnak kell szállítania, el kell távolodnia Oroszországtól és Kínától; ha ez megtörténik, akkor magyar szempontból volt haszna a látogatásnak”.  Ez amúgy a formáját tekintve egy „szuperrutin” látogatás volt, nem volt a tárgyalás után közös bejelentés, nem álltak ki közösen a sajtó elé. Orbán ugyan az ilyen munkalátogatásokhoz képest nagyobb figyelmet kapott Washingtonban, de nem mindegy, miért: a személyét megelőző negatív megítélés miatt.

„Hiányoztak azok a külsőségek, amelyek alapján azt a következtetést lehetne levonni, hogy az amerikai fél számára nagyon fontos partnert fogadott a Fehér Házban Donald Trump” – mondta a Hírklikknek Simonyi András, példaként említve, hogy stratégiai jelentőségű tárgyalófelek esetében az elnök és vendége vagy kisétál a Rózsakertbe vagy átsétál egy másik terembe, ahol kommunikálnak egy-két fontosnak tartott dolgot a találkozóról.

Mint fogalmazott: „A találkozó tényének a csoda része egy nap alatt elmúlik, s ami marad, az a kőkemény realitás”. Hozzátette: „Kevesen ismerik Donald Trumpnak a számonkérő oldalát: miután megadta azt a figyelmet amire Orbán vágyott, meg fogja követelni, hogy távolodjon el Kínától és Oroszországtól, kőkeményen számon fogja kérni, hogy mit művel, megmutatja neki, hogy hova tartozik”.

Ha a távolodás valóban meg fog történni, akkor kijelenthető, hogy megérte a látogatás – mondta a volt diplomata, akinek meggyőződése, hogy függetlenül a látogatás magyarországi PR-beállítású tálalásától Orbán megértette, hogy „ez nem egy olyan játék, amelyben csak bohóckodunk és nem szállítunk”. 

Simonyi, aki – volt nagykövetként, s az utóbbi években washingtoni szaktérő-tanácsadó-elemzőként kiválóan ismeri az amerikai politikát, annak eszköztárát – úgy látja, hogy komoly eszköztára van az amerikai vezetés kezében célja elérésére, s Orbán pontosan ismeri is annak egyes elemeit.

„Nem tudjuk, mi hangzott el magán a tárgyaláson, de nagyon remélem, hogy Trump sok időt szakított arra, hogy világossá tegye, mik az USA problémái Orbánnal” – fejtegette Simonyi. Aki szerint nem érdemes bedőlni Trump stílusának, annak, amiket és ahogyan mondott nyilvánosan Orbánról és Orbánnak a tárgyalást megelőzően, újságírói kérdésekre válaszolva. „Amiket a sajtónak mondott nem Orbánról, hanem jellemző módon, saját magáról szólt” – mondta. Az elnök nagyon kemény tud lenni, és Simonyi reményei  szerint a szűkkörű beszélgetésen el is mondta, hogy mit vár el. „Ez persze ki fog derülni, ha azonban nem látszik majd fordulat Orbán Kína- és Oroszország-politikájában, akkor a látogatásnak ugyan lehet rövidtávú haszna Orbán számára, de közép- és hosszabb távon semmiképpen sem” – hangsúlyozta.

Simonyi szerint „lehet, hogy Orbán most egy más viszonyra lépett Donald Trumppal, de nem az Egyesült Államokkal”. Már csak azért is gondolja így, mert – eléggé egyedülálló módon – Orbán csak az elnökkel találkozott, nem tett látogatást a Kongresszusban, nem ült le a republikánus és demokrata szenátorokkal, képviselőkkel. „Pedig az USA-ban nem csak az elnöknek és az alá tartozó adminisztrációnak, hanem a Kongresszusnak is vannak bizonyos végrehajtó hatalmi funkciói” – mondta, hozzátéve: míg Magyarországon a kormányzat a miniszterelnök alá  tartozó apparátust, intézményeket jelenti, addig az Egyesült Államokban a kormányzat alatt az elnököt és az ő alá tartozó adminisztrációt, továbbá a Kongresszust értik. „Így mégis csak furcsa, hogy ez utóbbi reprezentánsaival nem találkozott Orbán”.

 „Nem mindegy, hogy az ország egészének van jó és széleskörű viszonya az Egyesült Államokkal, vagy Orbánnak Trumppal” – vetette fel, hozzátéve: s mint most kiderült, még az  adminisztrációban sincs egyetértés az Orbán kormány megítélésében. Nem véletlen ugyanis, hogy a washingtoni Külügyminisztériumban szokatlan módon, pont aznap fogadták az ellenzéki Mindenki Magyarországa Mozgalom két vezetőjét, Márki-Zay Pétert és Kész Zoltánt, amelyen a Fehér Házban lezajlott a találkozó Trump és Orbán között. Ez a lépés kétségtelen jelzésértékkel bír, azt mutatja, hogy nincsenek teljesen  rendben a kapcsolatok.

„A kormánygépen nyilván bontogatták a pezsgőket, amit meg is értek, a saját szempontjukból sikert értek el, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ez egy nagyon nehezen összejött látogatás volt, az pedig nagyon beszédes, hogy Habony Árpád is helyet kapott a delegációban” – szögezte le Simonyi. Úgy látja, hogy a magyar kormány hatalmi megfontolásokból iszonyatos erőfeszítés árán próbálja rendezni a viszonyát Washingtonnal, de csak jól fizetett lobbisták hadával tudta elérni, hogy Orbánt végre fogadja Trump. „Nem tudok még egy olyan európai uniós országról, beleértve akár Csehországot, akár Szlovákiát, amelyeknek lobbistákat kellett volna alkalmaznia, hogy kicsikarjanak egy legfelsőbb szintű látogatást” – húzta alá.

A látogatás egyébként valóban nagy figyelmet kapott Washingtonban, sajnos negatív jellegűt. „Ilyen mértékű rossz értelemben vett figyelemmel csak diktátorok esetében szoktam találkozni, s ez nagyon szomorúvá tesz” – mondta a volt nagykövet, aki felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak az általában Trumpot bíráló média részéről nyilvánult meg ez a negatív figyelem. „Magyarország számára iszonyú erőfeszítésbe fog kerülni, hogy letakarítsa majd magáról ezt a sajnálatosan negatív imázst” – vélekedett.