A kitiltási ügyek is szóba kerültek a washingtoni tárgyaláson

NVZS 2019. május 13. 21:26 2019. máj. 13. 21:26

Terven felül kedden is lesz egy újabb találkozója a Mindenki Magyarországa Mozgalom két Washingtonban tartózkodó vezetőjének az amerikai Külügyminisztériumban – tudtuk meg Kész Zoltántól. A mai tárgyaláson szakértőkkel, diplomatákkal és elemzőkkel folytattak eszmecserét. Szóba került a hat magyar – köztük Vida Ildikó, akkor NAV-elnök – kitiltása az USA-ból, s a Magnitsky törvény keretében készült beadvány is, amiről azonban kérdésünkre Kész csak annyit mondott: „nincs felhatalmazásunk bővebbet mondani erről”.

„Rossz látni, hogy a közép-európai térség geopolitikai biztonságának a kockázata is felmerülhet, miközben a nyugat ellenségeiként számon tartott keleti országok érdekeit képviseli a szövetséges, a NATO-tag Magyarország” – ez a Hírklikknek Washingtonból nyilatkozó Kész Zoltán szerint eddigi tárgyalásaik legfőbb üzenete.

Mint elmondta: tárgyalópartnereik teljes egészében tisztában vannak a magyarországi folyamatokkal, s aggasztja őket a helyzet. A hétfői találkozót kedden – menetrenden felül – megismétlik – számolt be egy érdekes fejleményről a politikus.

„Az eddigi találkozóink során azt tapasztaltuk, hogy van egyfajta feszültség a diplomaták, a kongresszusi képviselők, az elnök és stábja között Orbán megítélése kapcsán” – beszélt első benyomásairól Kész, aki rámutatott: azok, akik már régebb óta foglalkoznak Magyarországgal, azok látják a veszélyeket, egyebek között az orosz kémbank betelepedését, a kínai kapcsolatok szorosabbra fűzését.

Kész fontosnak mondta, hogy az elmúlt napokban két olyan levél is született Washigntonban, amelynek demokraták és republikánusok fejezik ki aggodalmaikat a magyarországi fejlemények miatt, s kérik Donald Trump elnököt, hogy vesse fel ezeket Orbán Viktorral folytatott tárgyalásán, illetve szólítják őt fel, hogy ítélje el Magyarországot a szabad sajtó és a demokratikus értékek sárba tiprása miatt. (Mint ismert, a magyar miniszterelnököt ugyanúgy hétfőre hívta Donald Trump a Fehér Házban, mint ahogy Márki-Zay Péteréket fogadták a Külügyminisztériumban.)

A külügyi szakértők kíváncsiak voltak Márki-Zayék javaslataira, amelyeket – ígérték – el fognak juttatni a megfelelő helyekre.

A hétfői külügyi találkozón szóba került az úgynevezett kiutasítási ügy is. Mint emlékezetes, 2014-ben az Egyesült Államok kiutasított hat magyart, mégpedig a korrupcióban részt vevő vagy abból hasznot húzó személyek egyesült államokbeli belépésének felfüggesztéséről szóló 2004-es elnöki rendelet alapján. A kitiltottak között volt Vida Ildikó NAV-elnök, továbbá több, kormányhoz közelálló személy (egyes akkori sajtóhírek szerint Habony Árpád, Heim Péter, Giró-Szász András, Seszták Miklós és Lázár János).

Van azonban egy még le nem zárult korrupciós ügy, legalábbis kezdeményezés is: a Frontiers of Freedom nevű, washingtoni székhelyű szervezet által tavaly márciusban benyújtott beadvány, amely Orbán Viktor és további nyolc, Orbán-családtag, -politikustárs és a miniszterelnök szűk körének tagja ellen kér szankciókat a feltételezett korrupciós tevékenység és az emberi jogok megsértésére irányuló cselekmények miatt.

Az érintettek: Lázár János, Rogán Antal, Polt Péter, Matolcsy György, Orbán Győző, Lévai Anikó, Mészáros Lőrinc, Tiborcz István. Megkérdeztük Kész Zoltánt, hogy szóba került-e ez a beadvány, amelynek a sorsáról – azaz konkrét eljárás indításáról – a külügyminiszternek és a pénzügyminiszternek kell döntenie. A politikus közölte: „Szóba került, de nincs felhatalmazásunk bővebbet mondani erről”.

Kész Zoltán és Márki-Zay Péter kedden egész nap tárgyalnak. Ismét ellátogatnak a Külügyminisztériumba, valamint a Kongresszusba, ahol politikusokkal és a stábjaikkal ülnek tárgyalóasztalhoz. Útjuk során szerdán és csütörtökön a magyar diaszpóra képviselőivel  is találkoznak, Washingtonban, majd utána New Yorkban. Készék programjáról itt, a tervezett tárgyalási témákról pedig itt olvashatnak bővebben.