A médiaszabadságot is felhozzák Márki-Zayék Washingtonban

NVZS 2019. május 6. 11:59 2019. máj. 6. 11:59

„A Mindenki Magyarországa Mozgalom nem párt, valamennyi ellenzéki párttal együttműködik, s talán hitelesen képviseli az egész magyar ellenzéket” – mondta portálunknak Márki-Zay Péter, annak kapcsán, hogy a mozgalom másik vezetőjével, Kész Zoltánnal május 13-ára – az ellenzék oldaláról egyedüliként – meghívást kaptak az Egyesült Államok Külügyminisztériumába, éppen aznapra, amikor Orbán Viktor a Fehér Házba látogathat. Már néhány hete szerveződött a vizit, „s akár véletlen is lehet, hogy pont egy napra időzítették a kettőt” – mondta.

A két politikus három aktív programokkal teli napot tölt a fővárosban, Washington D.C.-ben, majd egy napot New-Yorkban – tudtuk meg Márki-Zaytól. A külügyminisztérium illetékesei mellett a látogatás kertében demokrata és republikánus politikai szereplőkkel is találkoznak, miként a kint élő magyarság képviselőivel is, s részt vesznek egy adománygyűjtő vacsorán.

„Azt pontosan nem tudom, hogy mit szeretnének a vendéglátók elérni, de azt azért látom, hogy az amerikaiakat nagyon aggasztja Magyarország orientációja, s az, hogy esetleg akár ki is léphet az Európai Unióból és a NATO-ból” – válaszolta kérdésünkre, hogy mi a látogatás célja. Hozzátette: ők, a maguk részéről a többi között a diaszpórával találkozva azt az üzenetet szeretnék erősíteni, hogy Magyarország egy jó ország, s ahogy ő sem bánta meg, hogy hét gyerekkel hazatért, s úgy másnak is érdemes lehet hazaköltözni. Igyekeznek emellett lobbizni amellett, hogy jöjjenek a befektetések, például Hódmezővásárhelyre, „végtére is polgármesterként a városom fejlődését és boldogulását kell szem előtt tartanom”.  Még egy konkrét témára kitért: „fel fogjuk vetni és érvelni fogunk a független magyar média amerikai támogatása mellett, a magam részéről szorgalmazom azt a korábban már felmerült ötletet, hogy induljon újra a Szabad Európa magyar adása”.

Kérdésünkre, hogy mikor vált véglegessé az útja, Márki-Zay azt mondta, hogy már néhány hete elkezdett szerveződni, de csak a múlt héten dőlt el, hogy valószínleg aznap lesz a külügyminisztériumi találkozó, amikor Orbán meglátogatja Donald Trump elnököt a Fehér Házban. S hogy szándékos volt-e az időzítés? A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője  erre nem tudta a választ, „nekünk a múlt héten mondták, hogy valószínűleg egy napra esik majd a két látogatás”.

S hogy miért pont ők és nem a mainstream ellenzék képviselői kaptak lehetőséget tárgyalni az amerikai külügyérekkel és szenátorokkal? Márki-Zay szerint talán azért, mert ők az összes ellenzéki párttal együttműködnek, s „talán hitelesen képviseljük az egész magyar ellenzéket”.

A portálunknak nyilatkozó Radványi Miklós külpolitikai és nemzetbiztonsági elemző is hasonlóan vélekedik, ugyanakkor Simonyi András volt magyar NATO- és washingtoni nagykövet korábban bírálta a magyar ellenzéket, amiért az gyakorlatilag láthatatlan az USA-ban.