Orbán komoly figyelmeztetést kapott Washingtonból

NVZS 2019. május 6. 10:02 2019. máj. 6. 10:02

„Komoly jelzésértéke van annak, hogy aznap fogadják a washingtoni külügyminisztériumban Márki-Zay Pétert és Kész Zoltán, amelyik napon Orbán Viktor a Fehér Házba látogat” – mondta portálunknak Radványi Miklós külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő. Ezzel Orbánnak üzennek: „nem te vagy egyedül, akivel foglalkozunk, akire figyelünk”. A magyar mainstream ellenzéknek pedig érdemes lenne elgondolkodni, hogy miért tette magát láthatatlanná Washingtonban.

„A demokrácia többszereplős játék, az ellenzéké pedig különösen fontos, a demokrácia lényege ugyanis az, hogy a többség mellett van egy elismert ellenzék is – még akkor is így van ez, ha Orbán nem akarja elismerni” – vázolta az amerikai gondolkodás irányát a jobbközép értékeket követő washingtoni Frontiers of Freedom elnökhelyettese, aki szerint az amerikai vezetés Márki-Zay és Kész meghívásával erre is figyelmezteti a magyar miniszterelnököt.

És még egy üzenetet is küldött a Trump-adminisztráció: az utóbbi időben a Fidesz által erőteljesen támadott Márki-Zay meghívásával: „látjuk, ami történik, hagyjátok őt békén”.

Kérdésünkre, hogy miért pont két független politikust hívtak meg, miért nem valamelyik mainstream ellenzéki párt vezérét, Radványi kifejtette, hogy ha az egyik ilyen párt vezetőjét látnák vendégül, akkor milyen alapon választottak volna. „Akkor mindegyiket meg kellett volna hívni, hogy a május 26-i Európai Parlamenti választások előtt ne tűnjön úgy, mintha az Egyesült Államok favorizálná bármelyik pártot is”. „Orbánt Trump mégis május 26-a előtt fogadja” – vetettük közbe, mire Radványi emlékeztetett arra, hogy az ő személyében nem a Fidesz, hanem Magyarország első embere kapott meghívást munkalátogatásra, ő sem pártvezéri minőségében találkozhat az USA első emberével”.  

Hozzátette egyébként: nem is magasabb „fokozatú” állami látogatásra kapott ő sem meghívást, hanem „csak” egy munkalátogatásra. Ennek keretében 15-30 percet kaphat az Ovális Irodában, nem lesz sem vacsora, sem előre szervezett sajtótájékoztató, legfeljebb – ha olyan lesz a találkozó végkimenetele – kiállnak az  újságírók elé egy rövid időre.

Hogy mennyire kiszámítható az Orbán-látogatás időzítésének a PR-célú kiaknázása? Ez már meg is kezdődött idehaza. Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatornán már azt fejtegette, hogy Trump fel szeretné értékelni Magyarországot és Orbán politikáját az Európai Parlamenti (EP-) választások előtt a május 13-i találkozóval. A XXI. Század Intézet regionális igazgatója hozzátette: ennek egyik oka, hogy a magyar politika olyan megoldásokat –  határkerítés, családtámogatások - kínál, amelyek beváltak, a másik pedig, hogy Donald Trump és Orbán Viktor hasonlóan vélekedik bizonyos kérdésekben.

Az ellenzék és az USA

Nem lehet következetlenséggel vádolni az amerikai külügyi vezetést: Mike Pompeo februári budapesti útján sem találkozott egyetlen ellenzéki politikussal sem, miközben arra jutott ideje, hogy vendégül lássa TASZ, a Helsinki Bizottság és a K-Monitor vezetőit, akiket – mint az akkor a látogatást értékelve Avar János külpolitikai újságíró emlékeztetett: „az orbáni média hosszú ideje a legképtelenebb módon gyaláz és időnként a hatóságok is zaklatnak”.

Simonyi András, hazánk volt NATO-, majd amerikai nagykövete portálunknak több nyilatkozatában is felhívta a figyelmet az ellenzék inaktivitására ebben a relációban. Legutóbb az Orbán-meghívás kapcsán szögezte le, hogy „még ha sokak számára a látogatás fájó pont is Magyarországon, mit lehet várni akkor, ha az elmúlt években magyar ellenzéki politikust még nagyítóval sem nagyon lehetett látni az USA-ban.

Korábban még keményebben és egyértelműbben fogalmazott. Mint ugyanis kifejtette: ahogy sok honfitársunk is, az amerikai politika is zavarban van, mert nem látja át hogy mi a tényleges helyzet az ellenzéki oldalon – mondta Simonyi, aki azonban figyelmeztetett: „ez nem azt jelenti, hogy azt gondolják, hogy Orbánnak egyedül kell lennie a pályán”.

Akkori nyilatkozatában egy momentumra is kitért: Mesterházy Attila nyilatkozatára, hogy „elég venni egy jópofa rakétarendszert az USA-tól és minden meg van oldva”. Természetesen van, nem is kicsi jelentősége a gazdasági és hadiipari kapcsolatoknak, s teljesen világos, hogy az USA szeretné, ha az amerikai gazdasági érdekeknek megfelelően, NATO-tagként amerikai fegyvereket venne Magyarország. Ebben nincs semmi meglepő. Óriási tévedés azonban azt gondolni, hogy Washington csak ennek alapján ítélkezne, hogy akár pár százmillió dolláros megállapodással mindent a szőnyeg alá lehetne söpörni, közölte.

Márki-Zayék látogatása

Mint a  Hírklikk is beszámolt róla, Orbán washingtoni látogatásának idején Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert és Kész Zoltánt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom másik vezetője a washingtoni külügyminisztériumban tesz látogatást. Mégpedig éppen azon a napon, amikor a magyar miniszterelnököt Donald Trump elnök fogadja a Fehér Házban. Márki-Zay és Kész Zoltán várhatóan a Helsinki Bizottság vezetőivel is találkozik és részt vesz a German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén is.