Döbbenetes szám: 75 ezer magyar csak ennyi nyugdíjat kap

HírKlikk 2020. szeptember 11. 13:21 2020. szept. 11. 13:21

Szerdán véglegessé vált, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésben részesülnek a nyugdíjasok: a Központi Statisztikai Hivatal az imént tette közzé az augusztusi inflációs adatot, ami alapján mintegy 20 ezer forint jár – az Mfor.hu számításai szerint – az időseknek a rendes nyugdíjon felül. 

„Ez a beépülő nyugdíjemelésnek az összege, csak mivel januártól októberig eltelik tíz hónap, ezért a tíz hónapra vonatkozó emelést egyben odaadják, de a novemberi nyugdíj már emelt összegben fog érkezni” – mondta az ATV Start című műsorában Farkas András.

A nyugdíjszakértő elmondása szerint a januári nyugdíjemelést, ami 2,8 százalék volt, az új adat, ami a nyugdíjas fogyasztói árindex növelését mutatja, ez a 4,3 százalék, 1,5 százalékkal magasabb, mint a januári emelés mértéke.

Farkas nagy hibának tartja a nyugdíjemelésben azt, hogy akinek alacsony a nyugdíja, néhány száz forintot kap, míg a magasabb nyugdíjjal rendelkezők akár több tízezer forintot.

„70 ezer forint alatti nyugdíjat kap körülbelül 70-75 ezer ember. Igaz, hogy közöttük olyan is van, akik több országból szerzett nyugdíjjogosultságot, és az Európai Unió megállapítási procedúrája alapján, Magyarországon csak résznyugdíjat kap” – folytatta Farkas. A szakértő elmondása szerint, amikor 40-50-60 ezer forintos nyugdíjról hallunk, az a régi megállapítású kisnyugdíjhoz tartozik.

Összesen most novemberben 2,6 millió ember részesül nyugdíjemelésben. Közülük nagyjából 2 millióan vannak az öregségi nyugdíjasok, a többiek egyéb ellátásban részesülnek.

Erőteljesen javítani kellene a nyugdíjrendszert a szakértő meglátása szerint. A Magyar Nemzeti Bank által javasolt jóléti alapok rendszerét támogatná Farkas András, ez ugyanis angolszász mintára épül.

A rendszer lényege az, hogy a dolgozó ember automatikusan tagságot kapna egy foglalkoztatói nyugdíjpillérhez tartozó szervezethez, ami a mostani önkéntes nyugdíjpénztárakra épülne. A foglalkoztatókat pedig, ha megtámogatja az állam, az nagyon nagy segítség – fejtette ki.

Jelen pillanatban majd 1,1 millió tagja van az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, és közül 60-65 százalék az aktív befizető.

Forrás: ATV/Hírklikk