Dobozi István: Bident fokozatosan szoktatni kell a visszalépés gondolatához

HírKlikk 2024. július 11. 07:50 2024. júl. 11. 07:50

Joe Biden visszaesése nem a napokban lezajlott tévévitával kezdődött, hanem 2021-ben, a katasztrofális afgán kivonulással, a tekintélye csökken, a támogatottsága most 36 százalék, de a vita előtt is csak 38-39 százalék volt. Ilyen alacsony támogatottsága még sosem volt amerikai elnöknek, beleértve Jimmy Cartert is – foglalta össze az amerikai választási helyzetet Dobozi István, a Világbank volt vezető közgazdásza, aki negyven éve Floridában él. A KlikkTV Tíz című műsorában úgy fogalmazott, Joe Biden világpolitikai szupersztárnak adta el magát, szerinte csak ő tudja megoldani a világ problémáit, miközben benne van két háborúban – és az amerikaiak erre is figyelnek fél szemmel. 

Dobozi emlékeztetett rá, Trump idején nem volt háború, és a volt elnök most is azt mondja, hogy ő mindkettőt megakadályozta volna. De ott van a migrációs válság, Biden alatt több mint 7 millió bevándorló érkezett az országba, és az amerikaiaknak a gazdaság és az infláció után, ez lett a legfontosabb kérdés – sorolta. „Biden gyakorlatilag kinyitotta a határokat, részben a demokraták progresszív szárnyának nagyon erős nyomására, és az elnök ennek nem tudott ellenállni, mert a progresszívek nélkül nem tudta volna megnyerni a választást. Trumpnak sem sikerült megállítani a bevándorlást, de elérte azt, hogy az illegális bevándorlókat nem fogadják be automatikusan, aki beadta a kérelmet, annak vissza kell mennie Mexikóba és ott várni a döntést. Joe Biden ezt megszüntette és a bírósági döntésig, ami évekig húzódhat, az országban maradhatnak a migránsok. Ennek azonban gazdasági hatása van, azért lett az Egyesült Államok a vezető nyugati gazdaságok között a legdinamikusabb, mert hétmillió plusz munkaerő volt, márpedig a gazdasági növekedés a munkaerő és a termelékenység szorzatából áll.”

Joe Bident rossz elnöknek tartották

Háborús és inflációs elnöknek mondják, olyannak, akinek nem volt víziója arról, hogy az országgal mi történjen a trumpi káosz után – mondta Dobozi István. Emlékeztetett, egységet, normalitást ígért és azt, hogy begyógyítja a társadalom lelkét. „Ebből nem lett semmi, az Egyesült Államok megosztottabb ma, mint bármikor, rosszabb a helyzet, mint korábban volt.” Ezzel szemben Trump hazudott, büntetőeljárások indultak ellene, volt ítélethozatal is, vissza akar térni egy olyan ember, aki képes volt majdnem puccsot szervezni és büntetett előéletű elnök lenne.

Amerika egy diszfunkcionális ország lett

Amerika átlagéletkora 39 év. 10 évvel fiatalabb, mint a németeké vagy a japánoké, és ezt az országot nem jelzi más, mint az öregek uralma, a gerontokrácia. „Akit itt megválasztanak kongresszusi tagnak, az egész életében az marad, onnan kerülnek ki az államfők, a miniszterek, a kormányzók, de kitolódott az átlagéletkor, tovább élnek, tovább maradnak a kongresszusban és még lehet sorolni. A pártrendszerek is megszűntek, egy személy köré épülnek.”

Az előválasztási rendszert sokan félreértik

Az nem olyan demokratikus, mint amilyennek látszik, a választók nagyon aktív, radikális 15 százaléka vesz részt rajta mindkét oldalon, de a republikánusoknál főleg – magyarázta Dobozi István. „Ehhez nem kell más, mint egy demagóg, karizmatikus vezető, aki gondoskodik arról, hogy ezek az emberek megjelenjenek az előválasztásokon, és rá szavazzanak. Ez ellen a pártarisztokrácia sem tud mit tenni, most ez leszűkült Trumpra és Bidenre. Így, ebben a torz formában az előválasztásokat meg is lehetne szüntetni.”

Van jó Trump, és van rossz Trump

Amikor 2016-ban Trump a republikánus párt elnökjelöltje lett, előtte négy évvel lépett be a pártba, rájött, hogy van egy réteg, a kékgalléros munkásosztály, amellyel senki sem foglalkozik, ők korábban a demokratákhoz tartoztak, és megérezte, hogy elégedetlenek, dühösek, kiszorítják őket az állásukból, ezzel Trump lett a zászlóvivőjük és négy év alatt pártelnökké vált. Tömegesen csatlakoztak hozzá. „Vannak jellemhibái, de a szakpolitikái olyanok, amelyekre Amerikának szüksége van. Nemcsak háború nem volt, de megpróbálta a falat felépíteni, lezárta a határokat, és a NATO tehermegosztását is rendbe hozta. A támogatói szemében a jó Trump erősebb, mint a rossz Trump.”

Joe Bidennél ennek az ellenkezője következett be, rászabadította az országra az inflációt akkor, pont akkor, amikor erre már nem volt szükség, 2022-ben már jóval a Covid után – tért át Dobozi István a jelenlegi amerikai elnökre. „Az infláció már 9 százalék volt, 40 éve nem volt ilyen magas, de sok pénzt pumpált abba, hogy pártja megnyerje a 2022-es választásokat, mert ha ott leszerepelt volna, akkor nem tudott volna indulni 2024-ben, osztogatta a pénzt a választóknak, óriási pénzkiáramlás következett be, így teremtett inflációt.”

Biden dinamikus és racionálisan gondolkodó ember volt, a leépülés az utóbbi két-három év terméke és ez rohamosan növekszik – tette hozzá. „Ő egyciklusú elnök akart lenni, híd a demokrata vezetők jövő generációjához, de elkezdte magát jól érezni a szerepében, és annak ellenére, hogy fizikailag és szellemileg is hanyatlik, szerinte csak ő tudja megakadályozni, hogy Trump visszatérhessen.”

Bidenre fokozódik a nyomás, de nagyon elhamarkodott lett volna azonnal lemondatni

Rossz üzenet lett volna egy rossz tévé vita után ez a lépés, fokozatosan kell hozzászoktatni Bident is, hogy az ő hivatalos jelöltsége elfogadhatatlan lesz – fogalmazott Dobozi István. Mint mondta, az elnökjelölő konvenció augusztus 19. és 22. között lesz, de még utána is van lehetőség arra, hogy a demokraták kihozzanak egy olyan jelöltet, karizmatikus embert, aki képes megfordítani a helyzetet. „Ilyen a kaliforniai kormányzó Gevin Newsom, aki népszerű, sztáralkat, mint Kennedy és kész a beugrásra, de ott van Gretchen Whitmer 52 éves hölgy, aki felkészült, okos, népszerű, és már kiadta a könyvét, ami azt jelenti, hogy komolyan veszi az indulást. Ott van Kamala Harris alelnök, aki az első jelölt és Biden is őt fogja támogatni.”

Dobozi István szerint, ha Joe Biden időben visszalép és valakit támogat, az komoly erkölcsi hátteret jelent. „Kamala Harris lenne a logikus választás, vele az a baj, hogy népszerűtlenebb, mint Biden, de egy hölgy, aki feketebőrű és nehéz lenne kigolyózni, ám ha mégsem, akkor Gretchen Whitmer lesz az elnökjelölt.” Hozzátette, nem késő változtatni, idő még van, de nagyon fontos, hogy az illetőnek legyen országos ismertsége, tapasztalata, elismertsége.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom