„Doktor” Miniszterelnök úrral nyílt kormánypropagandát finanszíroz a Szerencsejáték Zrt.

Harkai Péter 2020. január 28. 13:06 2020. jan. 28. 13:06

A közpénzből civil Civil Összefogás Fóruma (CÖF) kormánypropaganda-roadshow-ját pénzeli a közpénzből száz százalékos állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt – nem sajtó-nyilvános nyilvánosság előtt. A CÖF-ajánlóból megtudhatjuk azt is, hogy Orbán Viktor Doktor Miniszterelnök úr.

A Magyar Villamos Művek kapcsán 2018-ban került nyilvánosságra, hogy támogatásáról biztosította – többek között – a békemenetes Civil Összefogás Fórumát félmilliárddal, amint teszi ezt a Szerencsejáték Zrt is. Ez utóbbi még csak arra sem ügyel, hogy legalább látszatra civil tevékenységhez adja a közpénzt – nyíltan politikailag elkötelezett fórumokat szponzorál.

Az természetesen nem hír, hogy a kormány civil alapba kihelyezett tagozata politikailag elkötelezett. Ehhez az elkötelezettséghez jelentős összeg szükséges, ami eléri akár az 500 millió forintot is – a köz pénzéből.

A programokat részletesebben nem reklámoznánk – s nem csak azért, mert viszonzásként nem kapunk egy fillért sem a kormánykötelezett cég bőkezű támogatásából –, van erre hivatott médiafelület. Annyi viszont tanulságos, hogy nem egyszeri véletlenről van szó, hanem folyamatos és hosszú távú együttműködésről – a tények legalábbis ezt mutatják.  

A legközelebbi időpontokban – holnap s azt követően holnapután is – egy-egy fővárosi és vidéki helyszínen várja az érdeklődőket a CÖF és annak alapítványa, a CÖKA, a Szellemi Honvédőkkel és az ’56-os Vitézi Lovagrend Baráti Társasággal, hogy közös szervezésben kampányoljanak már most 2022-re a közpénzből.

A meghívókból kiderül, hogy Fürjes Balázs államtitkár Gyorgyevics Balázzsal, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával – aki elvileg egy állami cég közalkalmazottja lenne, s mint ilyen, a direkt politizálástól hivatalból is távol kellene tartania magát –, a Városligettel kapcsolatban felmerülő szakmai kérdések helyett az alábbiakat tervezi megvitatni.

– Most, hogy el kell viselnie a jobboldalnak a baloldali ámokfutást Budapesten is, újra elővették a régi trükköket (...), például a vidék-főváros ellentét szítása. Mert az elképesztő, hogy valaki vidékről a magáénak érezhesse a fővárost – legalábbis a CÖF-álláspont szerint ezen bosszankodik a „balszavazó”. A „balsajtó” pedig azon háborog – szerintük –, hogy egy nagykanizsai férfi aláírásgyűjtést indít a Városliget eredeti terv szerinti megépítéséért. Valamint azzal kampányol a fővárosi vezetés, hogy stadionstop legyen, amíg nincs elég CT – de mégis megszavazzák az atlétikai stadiont.

– A következő napon Miskolcon elemzik Lomnici Zoltán CÖF-alaptaggal, hogy „doktor” Miniszterelnök úr(!) miként egyensúlyoz a Néppártban és mi a helyzet Miskolcon – teszi ezt a város a Fidesz által jelölt s vesztett volt polgármesterjelöltjével, valamint a Fidesz helyi szervezetének elnökével.

Történik mindez a Szerencsejáték Zrt. logója és ennek értelmében szponzorálása mellett, mely összeg jelenleg nem ismert. Az MVM-től kiperelt adatok szerint, a CÖF áldozatos munkáját 2016-ban 500 millió forint közpénzzel segítették. Hogy mire elég félmilliárd...? A XV. kerületi önkormányzat éppen tegnap jelentette be, hogy 500 millió forintot fordít szociális bérlakásépítésre és felújításra. Így legyen ötöse minden békemenet-mentes kerületnek.