Donald Trump: az amerikai gazdaság dübörögve tér magához

HírKlikk 2020. július 2. 19:25 2020. júl. 2. 19:25

Az amerikai gazdaság dübörögve tér magához– mondta az amerikai elnök a Fehér Házban tartott rövid sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

Donald Trump a munkaügyi minisztérium által nyilvánosságra hozott júniusi munkanélküliségi adatokat dicsérte. A tárca bejelentése szerint,  júniusban 4,8 millió új munkahely jött létre, és ezzel 11,8 százalékra csökkent a munkát keresők aránya. Májusban 13,3 százalékos volt a munkanélküliség.

„Ezek történelmi adatok" – szögezte le Trump, kiemelve, hogy a gazdaság több ágazatában is jelentősen javul a helyzet, és a tőzsde szintén „rendkívül jól teljesít". Meglátása szerint, ez a tendencia az elkövetkező hónapokban is folytatódik, és a harmadik negyedévben a bruttó nemzeti össztermék is erőteljes javulást mutat majd.

„Csodás harmadik negyedévünk lesz" – fogalmazott. Hozzáfűzte:„jó hír, hogy ezek az adatok közvetlenül a választás előtt kerülnek napvilágra".

Trump szerint, a friss munkaügyi jelentés arról tanúskodik, hogy „a dolgozó emberek bizakodóak". Hozzáfűzte, hogy a Fehér Ház és a kongresszus egyeztetéseket folytat egy újabb gazdaságélénkítő csomagtervről annak érdekében, hogy segítsék a gazdaság talpra állását a koronavírus-járvány közepette is.         

A járványról szólva, ismét Kínát okolta. Mint mondta: a járványt a kínaiak „megállíthatták volna. Ezt ők is tudják és én is tudom". Úgy vélekedett, hogy az egyes városokban ismét kialakuló járványgócok átmeneti ideig tartanak majd.

Célozva arra, hogy Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje adóemelést helyezett kilátásába választási győzelme esetén, az elnök arra figyelmeztetett, hogy bárminemű adóemelés megfordítaná a gazdaság javuló helyzetét.

Elemzők kiemelik, hogy a gazdaság javulását jelző adatok kifejezetten pozitív hírek, miközben az elnöknek a járvány alakulásától a konföderációs tábornokokról elnevezett katonai támaszpontok névváltoztatásáig egy sor nehéz és ellentmondásos kérdéssel kell megbirkóznia.

Forrás: MTI/Hírklikk