Donald Trump betiltja a TikTokot

HírKlikk 2020. augusztus 1. 08:05 2020. aug. 1. 08:05

Az amerikai elnök bejelentette, hogy betiltja a kínai tulajdonban lévő TikTok videomegosztót az Egyesült Államokban.

„Ami pedig a TikTokot illeti, betiltjuk az Egyesült Államokban. Megvan hozzá a felhatalmazásom. Holnap (szombaton) aláírom (az erről szóló dekrétumot)" – mondta Donald Trump az elnöki különgép fedélzetén helyi idő szerint péntek este újságíróknak, útban Floridából hazafelé.

A TikTok-nak csaknem egymilliárd felhasználója van a világon – írja a 24.hu. A kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van, amely a Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti.

Az azzal összefüggő nemzetbiztonsági aggodalmak miatt, hogy a kínai hatóságok ellenőrzése alatt áll, a TikTok – amelyet Indiában már betiltottak – régóta bírálatok céltáblája az Egyesült Államokban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, a platformon keresztül személyes információk garmadája kerül a kínai kommunista párt kezébe.

Trump világossá tette, ellenezne egy olyan megoldást, hogy a TikTokot válasszák le a kínai anyacégről és egy amerikai vállalat tulajdonába kerüljön. Pénteken a Fox Business és a The New York Times napilap is azt közölte meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Microsoft szoftveróriás tárgyalásokat folytat a TikTok felvásárlásáról.

Forrás: 24.hu