Donáth Anna: a Fidesz-kormány belföldi bosszúhadjáratát már nem nézi tétlenül Európa

HírKlikk 2020. október 6. 16:10 2020. okt. 6. 16:10

A Momentum EP-képviselője szerint Orbán Viktor gyűlölete egykori mentora felé a magyar felsőoktatást tette szegényebbé.

Ahogyan arról már mi is beszámoltunk, az uniós joggal összeegyeztethetetlennek találta az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága kedden azokat a feltételeket, amelyeket az Országgyűlés a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének magyarországi gyakorlásához szabott.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője sem ment el a lex CEU körüli események mellett szó nélkül.

„Az Európai Unió Bírósága mai döntésében egyértelművé tette, hogy az uniós joggal és nemzetközi egyezményekkel is ellentétes a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása. Ez volt az a jogszabály, amelynek következtében a legmagasabban jegyzett magyar egyetem ma már javarészt Bécsben működik” – kezdi Facebook-bejegyzését Donáth Anna, aki szerint Orbán bosszúvágya kárt okoz a magyar felsőoktatásban.

„A parttalan sorozosás valódi kárt okozott Magyarországnak. Orbán Viktor gyűlölete egykori mentora felé a magyar felsőoktatást tette szegényebbé. És mindezt immár bizonyítottan jogsértő módon hajtotta végre! A bíróság döntése alapján, ez a törvény nemcsak sérti az akadémiai szabadságot, de sérti a szolgáltatások áramlásának és a vállalkozás szabadságának uniós alapszerződésbe foglalt alapelveit is” – fogalmaz az EP-képviselő, hozzáteszi, hogy „a Fidesz-kormány belföldi bosszúhadjáratát már nem nézi tétlenül Európa”.

„Kis idővel azután, hogy a putyini mintára született civiltörvényt az uniós joggal ellentétesnek minősítették, itt az újabb döntés, ami világossá teszi: az orbáni önkény messziről is jól látható. A következő lépés annak biztosítása, hogy a jogállamot lebontó kormányok helyett, közvetlenül a végfelhasználók, azaz az önkormányzatok, a civilek és a valódi vállalkozók jussanak uniós forrásokhoz. A mai döntés új szakaszt nyit az igazságtalanság és hatalmaskodás elleni küzdelemben. Csak így tovább!” – fejezi be a Momentum politikusa.

Forrás: Facebook