Dorosz Dávid a dunakeszi terveiről: a kormányváltáshoz Rogán emberét is le kell győznünk

Harkai Péter 2021. május 11. 12:48 2021. máj. 11. 12:48

A Párbeszéd és az MSZP közös jelöltjeként a Pest 5-ös számú, Dunakeszi központú 4-es választókerületében induló volt főpolgármester-helyettes nem vonult ki a politika tűzvonalából. Ellenkezőleg: a frontvonalban keresi a helyét. A vasárnap bejelentett jelöltindítást követően, személyesen érdeklődtünk a terveiről.

– Meglepően korán, szinte egy évvel a győztes választásokat követően, lemondott a főpolgármester-helyettesi pozíciójáról. Akkor úgy tűnt, hogy a Párbeszéd kampányfőnökeként hátralép a politikai arénából. Most – legalábbis a kívülálló számára – szintén váratlanul megcélozta az első vonalat, abból is a nehéztüzérséget és egyenesen Tuzson Bencét kívánja kiütni a ringből. Miért vállalja?

– Az elmúlt két év egyértelművé tette, hogy a Fidesz teljes letámadást indított az önkormányzatok ellen s a szándékuk egyértelmű – kivéreztetni az önkormányzatiságot. Az ország valódi problémája, hogy Orbán és a bandája van hatalmon. Ezt a valódi problémát pedig a gyökerénél kell kezelni, ami az ellenzék választási győzelmét jelenti. Mert hiába nyomjuk a gázpedált a Városházán vagy az önkormányzatoknál, ha közben a Fidesz nem csak az autórádiót, de a motort is kilopja az autónkból. Ezért döntöttem úgy tavaly novemberben – Karácsony Gergellyel történt egyeztetés után –, hogy egy másik és közvetlenebb szerepben szeretnék hozzájárulni ehhez a munkához.

– Miért pont Dunakeszi és környéke?

– Dunakeszin feladat van. Ezt a választókörzetet át kell fordítani. Ez egy olyan helyszín, ahol az Orbán-rendszer egy igen fontos katonája, Tuzson Bence a képviselő, aki – nincs mit szépíteni – Rogán Antal kifutófiúja és ezért fontos szerepet játszik az Orbán-rendszer építésében és fenntartásában. Éppen ezért, személyes elköteleződésem, hogy őt legyőzve, átvállaljam az eddig elhanyagolt feladatát, Dunkeszi mellett Fótot, Gödöt, Veresegyházat, Erdőkertest, Csömört és Csomádot tartalmazó választókerület képviseletét, mert a Fidesz magára hagyta az agglomerációt.

– Milyen gyakorlati megoldásokkal készül beteljesíteni a terveit?

– A világon mindenütt a nagyváros és a körülötte lévő települések csak egy egységként tudnak fejlődni. Csupán akkor lehet sikeres Dunakeszi és környéke, ha van mellette egy sikeres Budapest – és ez fordítva is igaz. Ehhez képest, ma Magyarországon nem lehet ezt a közös egységes fejlődést-fejlesztést megvalósítani, mert a kormány nem akarja – és ezt én naponta tapasztaltam a budapesti Városházán. Ezért is dolgozom most Dunakeszin, hogy Budapest és az agglomeráció közösen, együtt tudjon fejlődni. Ahogy Karácsony Gergővel csapatként dolgozunk, úgy fejlődjön együtt Dunakeszi környéke és Budapest.

– Miben látja az esélyt, hogy egy évtized után sikerül átvenni a Fidesz politikusától a választókerületet?

– Ma Magyarországon megélhetési válság van. Miközben a fideszes egy százalék folyamatosan közpénzen gazdagszik, jachtozik, és luxusban dőzsöl és ennek az árát a 99 százalék fizeti. A leszakadással vagy az egy helyben toporgással. Miközben Mészáros Lőrinc hárommilliárdos palotát visz be nászajándékként a házasságába, az emberek többségének most a kenyér után lassan már a tejért is háromszáz forintot kell fizetni. Ezen az igazságtalanságon változtatni kell. Másrészt hatalmas hátrány, hogy a Dunakeszi, Fót, Göd, Veresegyház s a többi település lakói ugyanúgy megérdemlik az a legmagasabb életminőségbeli lehetőségeket, mint a budapestiek. Ez jelenti a közlekedési, kulturális, vásárlási lehetőségeket, mert ettől nem lehet őket elzárni csak azért, mert az agglomerációba költöztek. Ez a körzet az agglomerációnak egy olyan fontos része, ahol nagyon sokan élnek és számos olyan fejlesztési probléma van, ami indokolja, hogy miért Dunakeszire és környékére esett a választásom.

– Ön egy évet a fővárosi vezetésben töltött el. Mennyire ismeri a helyiek problémáit?

– A dunakeszi repülőtér például folyamatos ingatlanspekulációk színtere. Hasonló súlyú, bár más természetű a Samsung-gyár kapcsán napi szinten felmerülő környezetszennyezési anomáliák rendezése. Megoldásra vár a természeti örökséghez tartozó Duna érintett szakaszának kotrása, rendezése. Fóton állandó vita tárgya a Keszihegy beépítése – és sorolhatnám. Egyértelműen kiemelt feladat a számomra, hogy ezeket a természeti értékeket megőrizzük s ezzel együtt a helyiek életminőségét is javítani tudjuk a településeken. Az életminőség javítása pedig nem újabb és újabb lakóparkok megépítésével, újabb és újabb ingatlanbizniszekkel érhető el. Ezek a települések lényegében megteltek. Itt arra van szükség, hogy a már ott élőknek biztosítsuk a minőségi életteret. Ez már azzal megvalósulhat, hogy az S71-es Fót-Veresegyház-Vác vasútvonalat végre felújítsák és ne vánszorogjanak rajta a lerobbanó szerelvények. Ennek része a megépülésre váró Fót-Veresegyház elkerülő útszakasz is. Dunakeszin felújításra várnak a főbb útvonalak és P+R valamint kerékpár parkolókat kell létesíteni. Kutya kötelességünk megteremteni azokat a feltételeket, amiket a 30 kiklométerrel távolabbi fővárosiak alapból megkapnak.

– A szavaiból úgy tűnik, hogy nem csak a szokásos politikai lózungokból áll a programja – megvan a kellő helyismerete és lokális problémaérzékenysége. Lényegében kész, részletesen kidolgozott programmal indul a választásra? 

– Az elmúlt hónapokat azzal töltöttem, hogy amennyire a járványhelyzet engedte, online és személyesen is nagyon sok helyi lakossal beszéltem, vettem fel a kapcsolatot. Ezek egyértelmű tanulsága, hogy érezni azt a feszültséget és csalódottságot, ami felgyülemlett az emberekben az eltelt 11 év után a Fidesszel és a környék kiaknázatlan lehetőségeivel kapcsolatban.

– Egyszer már győzelemre vitt egy választást a Fidesszel szemben, mint a Párbeszéd kampányfőnöke, Karácsony Gergely munkatársa. Felkészült 2022-re is?

– Tudom, hogyan kell legyőzni a Fideszt s amint 2019-ben Karácsony Gergellyel csapatban, úgy 2022-ben is bebizonyítom, hogy sikerülhet. A tét pedig óriási, 2022 mindenképpen vízválasztó lesz a magyar társadalom életében – én mindent arra teszek fel, hogy ezt a választás megnyerjük.