Duda Ernő professzor nem csodálkozna azon sem, ha a negyedik hullámból kinőne az ötödik

Millei Ilona 2021. november 27. 06:40 2021. nov. 27. 06:40

„Mivel borzasztóan megbízhatatlanok az adatok, és ez a vírus annyi meglepetést okozott már, én egyáltalán nem csodálkoznék azon sem, ha a negyedik hullámból kinőne az ötödik, úgy, ahogy az a második és a harmadik hullám esetében is történt. Isten ments, hogy ez legyen!” – mondta lapunknak Duda Ernő virológus professzor. Úgy véli, megjósolhatatlan, hogy a negyedik hullám mikorra cseng le. Az emberekben tudatosítani kell, hogy az oltás és a maszk együtt jelent száz százalékos biztonságot. Azt reméli, hogy decemberben öt éves kortól elkezdhetik az összes iskolába járó gyerek beoltását. Napokon belül meglesz az engedély rá.

– Ön már régen javasolja, hogy nem kéne az oltást regisztrációhoz kötni. Az oltási hét eredményei önt igazolják?

– Egyértelműen. Ha ilyen tempóban oltunk, akkor egymillió embert be lehet oltani egy hét alatt.

– Miért csak most indította el a kormány ezt a kampányt? Igaz lenne, amit mondanak, hogy azért, mert hamarosan lejár a vakcinák szavatossága?

– Nem hiszem. A legújabb Pfizer szállítmány most érkezett, az biztos, hogy nagyon hosszú időn keresztül még jó lesz. Azt hiszem, hogy inkább rájöttek: az emberek utálják az adminisztrációt, és hogyha bármit is kell azért tenni, hogy beoltassák magukat, akkor inkább nem teszik.

– Ezek az emberek mikorra lesznek védettek?

– Az, aki most kapta az első oltást, az karácsonyra védett lesz. Aki a második oltást kapta, az feltehetőleg két hét múlva, aki a harmadikat, az napokon belül.

– Ezzel tulajdonképpen mennyivel emelkedhet a valóban védettek száma?

– Akinél ez a harmadik oltás, az a nemzetközi adatok alapján, 10-20-szoros védettség emelkedéssel számolhat. Magyarán 10-szer, 20-szor kisebb az esélye, hogy megbetegszik.

– Az oltási hét a fővárosban egyértelműen siker, hiszen rengetegen állnak sorba érte, de eljut-e a szegregátumokba, a kistelepülésekre is?

– Erre én nem tudok válaszolni. Ez igazán úgy lenne jó, úgy lenne eredményes, hogyha odamennének az oltóbuszok.

– Ön azt is régen szorgalmazza, hogy minél előbb kezdjék meg a gyerekek oltását. Annak a korosztálynak, amelyikre már van engedély, fölkínálták iskolakezdéskor az oltást. Mit kellene még tenni?

– Én azt remélem, hogy decemberben elkezdjük öt éves kortól az összes iskolába járó gyerek beoltását, mert napokon belül meglesz az engedély rá. A világ néhány országában már oltják az öt évesnél idősebbeket. A Pfizernek van erre kifejlesztett vakcinája, és tudjuk, hogy a Moderna is, már hat hónapos kortól kísérletezik a vakcinával. Előbb-utóbb ők is meg fogják kapni.

– Mikor? Tavasszal?

– Valószínűleg a mostani járványhullámot ez már nem fogja befolyásolni. Ami nagyon fontos még, tudatosítani kell az emberekben, hogy az oltás és a maszk együtt az, ami igazán száz százalékos biztonságot jelent. Mert a maszkról most nagyon elterelődött a figyelem. Igen hosszú időn keresztül nem beszéltünk róla, mert „az oltás működik, az ország működik”. Pedig a maszk is kell!

– A kormány közben 2022. június 1-jéig javasolja a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ön szerint indokolt lesz ilyen sokáig fenntartani a veszélyhelyzetet?

– Amikor az egyetemen a jóslástant tanították, én hiányoztam.

– Mit gondol, a negyedik hullám mikorra cseng le?

– Azt mondom, hogy hetekre előre sem tudunk jósolni. Egyrészt borzasztóan megbízhatatlanok az adatok, másrészt ez a vírus annyi meglepetést okozott már, hogy egyáltalán nem csodálkoznék azon sem, ha a negyedik hullámból kinőne az ötödik, úgy, ahogy volt az a második és a harmadik hullám esetében. Isten ments, hogy ez legyen! Ezért arra, hogy ez a hullám mikorra cseng le, csak azt tudom mondani: megjósolhatatlan.