Duplájára nőtt a tankerületek adóssága egy hónap alatt

HírKlikk 2024. május 24. 08:30 2024. máj. 24. 08:30

A februári 1,6 milliárd forintról márciusra több mint duplájára, mintegy 3,5 milliárd forintra nőtt a tankerületi központok lejárt tartozásállománya – derült ki a Magyar Államkincstár adataiból.

Emelkedett az adósságokkal küzdő központok száma is: amíg februárban 20, márciusban már a 60-ból 32 tankerületnek voltak tartozásai, közülük 14 tankerületi központ adóssága haladta meg a 100 millió forintot – írja a Népszava.

A legtöbb tartozással továbbra is a nemrég korrupciós botrányba keveredett Belső-Pesti Tankerületi Központ rendelkezett, adóssága a februári 336 millió forintról márciusra 449 millió forintra nőttek. (Ez a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának a kirúgásáról ismert Marosi Beatrix tankerülete is – a szerk.) A Kaposvári Tankerületi Központnak februárban 154 millió forint, márciusban 322 millió forint tartozása volt, a Békéscsabai Tankerületi Központnak februárban 155 millió forint, márciusban 314 millió forint. Egy hónap alatt nagyot nőtt a Váci Tankerületi Központ lejárt tartozásállománya is, 97 millió forintról 241 millióra.

Az egyik legnagyobb adósságnövekedést azonban az Észak-Budapesti Tankerületi Központ könyvelhette el: míg februárban nem voltak adósságai, márciusban már 197 millió forint tartozást halmoztak fel. Ugyancsak adósságok nélkül indult neki a márciusnak a Gyulai Tankerületi Központ, de hónap végére már 104 millió forint tartozásuk volt. Az Államkincstár listáján szereplő tankerületek közül csak az Esztergomi Tankerületi Központ és a Mátészalkai Tankerületi Központ tudta csökkenteni adósságait, előbbi 32 millió forintról 7 millióra, utóbbi 81 millió forintról 10 millióra. Az érintett 32 tankerületi központ összes lejárt tartozásállománya 3466 millió forint volt márciusban.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom