Durván beszólt Orbánnak a CNN

HírKlikk 2019. május 8. 08:28 2019. máj. 8. 08:28

A CNN a Trump–Orbán-féle vezetés hasonlóságairól ír, és arról, az amerikai elnök igyekszik olyan antidemokratikus vezetőkkel találkozni, akikkel Barack Obama korábbi elnök gyakorlatilag befagyasztotta a kapcsolatait.

"Magyarország keményvonalas nacionalista miniszterelnöke, akit a hatalomellenőrzésen végzett rombolása miatt már de facto diktátorként jellemeznek, a jövő héten találkozik Donald Trumppal Washingtonban" – írja a CNN Orbán Viktor amerikai látogatásáról.

A találkozó összehozza a két populista vezetőt, akik a bevándorlást akarják országaikban megszigorítani, és mindketten élnek, élnének a kerítésépítés lehetőségével. Valamint mindketten keményen bírálják a médiát, és feszült a viszonyuk az EU-val - szemlézte a cikket a hvg.hu. A két vezető a Fehér Ház közleménye szerint azért találkozik, hogy mélyítse a két ország közötti együttműködést olyan területeken is, mint a kereskedelem, energiaszektor, kibervédelem. És a nemzetbiztonsági együttműködésben is további lehetőségeket próbálnak keresni.

A cikk azt is megemlíti Orbánt az Obama-korszak parkolópályára tette, valamint, hogy Orbán 2001 óta nem járt a Fehér Házban. Ám most Magyarország jelezte, védelmi megállapodást kötne Amerikával, és Trump  szívesen adna el amerikai fegyvereket szerte a világban.

Trump inkább mutatott érdeklődést olyan vezetőkkel való találkozók iránt, akiket az Obama-adminisztráció antidemokratikus kormányzásuk miatt kizárt: al-Sziszi, Duterte, Erdogan, Hszi Csinping, Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin.

Trump ugyanakkor jelentette be Orbán érkezését, amikor külügyminisztere, Mike Pence lemondta az Angela Merkellel való találkozást.

Forrás: hvg.hu