E héten várják a hamisítási ügyben érintett fideszes polgármester lemondását

Harkai Péter 2021. április 12. 18:45 2021. ápr. 12. 18:45

Közokirat-hamisítás bűntette miatt nyomoztak a Sümegi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ellen. A vizsgálat lezárult, megállapította Szabó Krisztina vétkességét s mivel a polgármester élettársa, a városvezetőt lemondásra szólítják, aki tagadja, hogy tudott volna az esetről, bár januártól 1 667 440 forintra emelte élettársa fizetését.

Ősszel több országos hírportál is beszámolt arról, hogy a Sümegi Járóbeteg Szakellátó vezetője, Szabó Krisztina középiskolai érettségi bizonyítványának eredetisége ügyében rendőrségi nyomozás zajlik a pécsi rendőrségen.

A vizsgálat lezárult, felejtse el

A vizsgálat most lezárult, a hamisítás beigazolódott, de számonkérés nincs, ezért személyes érintettség okán felszólítják a polgármestert – oszlassa fel a helyi testületet, írjon ki új időközi választást és mondjon le a pozíciójáról.

„Az számomra teljesen egyértelműen beigazolódott, hogy ez egy belső hatalmi harc, ahol feltehetően pozícióért megy a 'játék' és a korábban bizalmi embernek számító személy mára elkezdett önállóan cselekedni" – írta közösségi oldalán az ügyet elindító Kovács Mihály, a sümegi Élhetőbb Városért Egyesület elnöke szeptemberében. Ekkor derült ki az is, hogy Szabó Krisztina a Pécsi Tudományegyetemen doktori vizsgát tett.

Mint ismert, Végh László 2014 óta Sümeg polgármestere, Szabó Krisztina még ebben az évben a sümegi egészségügyi intézet élére került. Bár Szabó később már a felsőoktatásban is részt vett, a gyanú szerint még a kilencvenes években hamisan szerezhetett érettségit. Szabó Krisztina a tapolcai Batsányi János Gimnázium levelező tagozatára járt 1992-1995 között, de a hiányzások és rossz tanulmányi eredményei miatt több tantárgyból bukásra állt, ezért nem érettségizhetett. Mégis kapott érettségi bizonyítványt, amelyet Budapesten állított ki a nevére 1995-ben a Belvárosi Esti Gimnázium.

Mélyen hallgat a fideszes polgármester és a fideszes országgyűlési képviselő

Lapinformációk szerint a 2000-ben jogutód nélkül megszűnt Belvárosi Esti Gimnázium adatait a Fővárosi Levéltárban őrzik, és az 1995-ös érettségi anyakönyvben, valamint az 1994/95-ös osztályanyakönyvben sem szerepel Szabó Krisztina neve.

A több mint botrányos esetről mélyen hallgat mind Végh László polgármester, mind a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán is, aki „köztudottan jó kapcsolatot ápol a most lebukott Szabó Krisztinával”. Legalábbis Kovács Mihály szerint, akit arról kérdeztünk, hogy a rendőrségi vizsgálat eredményének ismeretében milyen lépéseket terveznek a teljes városvezetést szégyenbe hozó eset kiküszöbölésére?

Az Élhetőbb Városért Egyesület vezetője a Hírklikknek elmondta: Szabó Krisztina kis idővel a 2014-ben frissen megválasztott polgármester kinevezését követően került az egészségügyi intézmény élére, miután menesztették a minden szükséges szakirányú végzettséggel rendelkező dr. Papp Pétert. Mivel senki sem kérte a pozícióhoz szükséges okiratait, nem derült ki, hogy mi van és mi nincs, főként, hogy mi valódi és mi hamis – ez fel sem merült évekig. Ráadásul ’15-ben és ’17-ben egy-egy felsőfokú végzettségre is bejelentkezett, aminek, pontosabban a hamis érettséginek köszönhetően, immár dr. Szabó Krisztina lett – eddig.

A hamis okirat tény, büntetés nincs

Arra a felvetésre, hogy mindez talán a felsőoktatási intézményeket is minősíti, Kovács Mihály közölte, hogy természetesen megkeresték az érintetteket, ahonnan azt a választ kapták, hogy nekik nem feladatuk az érettségi dokumentumok hitelességét ellenőrizni. Arról nem beszélve, hogy ha egy köztársasági elnöknek sikerül rezzenéstelen arccal átlépnie az önálló gondolatok etikáját az előrelépéséhez, akkor miért is ne tehetné meg egy kisvárosi egészségügyi intézet vezetője. Most viszont a megszerzett doktori cím is hitelét vesztette és ezzel kapcsolatban is megtette az érintett felsőoktatási intézmények irányába a szükséges lépéseket.

A különös esetről egyébként úgy értesült, hogy személyesen kapott egy elektronikus üzenetet, amiben felhívták a figyelmét a képtelennek tűnő történetre s ezt követően tett bejelentést a hatóságoknál a tények kivizsgálására avagy cáfolatára. Természetesen kellő távolságtartással kezelte a magas labdát, mivel korábban indult a polgármesteri székért s a történet könnyen lehetett volna egy politikai provokáció, csapda is. Nem így történt. Ráadásul a bejelentését egyesítették egy pécsi feljelentéssel, ami szintén erre a témára fókuszált.

Miután a rendőrségi eljárás során beigazolódott, hogy Szabó Krisztina az általa jegyzett időben és helyen nem szerzett érettségi bizonyítványt, így a dokumentum nem hiteles, azaz hamis. Az már meglepte, hogy a bizonyítékok hatására „senki füle botját nem mozgatta”, a pécsi egyetem annyit válaszolt, hogy a nyomozás lezárultáig nem veszik el a doktori címet. Most értek el oda, hogy februárban határozat született, hogy az okirat-hamisítás ügyében a nyomozást megszüntették. A különös indoklásban annyi szerepelt, hogy mindez már akkor elévült, amikor a bejelentés-feljelentés megtörtént, de elismerték, hogy a bizonyítvány hamis és annak elkobzását indítványozták az illetékes ügyészség felé.

Mindenki arra vár, hogy a polgármester lemondjon”

Bár Szabó Krisztina az elévülés miatt felszabadul a törvényi büntetés terhe alól, de az elnök véleménye szerint felelősségre vonható, mivel az egzisztenciáját egy csalásra alapozva teremtette meg Sümegen. Ráadásul két munkahelynek is köszönhetően, havi több mint kétmillió forintos díjazásban részesült. Továbbá az EMMI által közzétett „Sümegi Kistérségi Egészségügyi Szolgálat Járóbeteg-szakellátó szolgáltatásainak fejlesztése” elnevezésű 178 000 000 forint összegű pályázati projekt szakmai vezetője is volt, amiért bruttó 6 000 000 forintos juttatásban részesült.

S hogy mit lehet tenni mindezek után? Kovács Mihály, mint elkötelezett lokálpatrióta, bízik az igazságban és a város becsületének helyreállításában. Mint elmondta, az általa képviselt egyesület három tagja is képviselő az önkormányzatban és a nyolcfős tagságból, az eddigi megbeszélések eredményeként sikerül maguk mellé állítani fideszes képviselőt is, hogy többségi szavazattal kényszerítsék ki a polgármester kötelezettségét. Ez pedig, ha magától nem tenné meg, bizalmatlansági indítványt, a képviselő testület feloszlatását és új választás kiírását jelenti. Minderre ezt a hetet adták meg határidőként a polgármesternek. Kovács Mihály hangsúlyozta – mindez nem politikai kérdés. Véleménye szerint Végh László olyan szinten vesztette el a hitelét, okozott anyagi és erkölcsi kárt, hogy méltatlan a város további képviseletére. A legelemibb kötelességének sem tett eleget, amikor tavaly ősszel, értesülve a történtekről, a vizsgálat idejére sem függesztette fel Szabó Krisztinát a munkavégzés alól, sőt, januártól felemelték a hölgy fizetését.

S hogy minderről mi a sümegiek véleménye? „Abszolút elítélik a történteket, mindenki arra vár, hogy a polgármester lemondjon. Sümeg híres volt a költőiről, mecénásairól, történelméről, kultúrájáról, de ezekkel az ügyekkel egyértelműen lejáratják a város hírét. Egyöntetű vélemény, hogy Végh Lászlónak mennie kell Szabó Krisztinával együtt, mert szégyent hoztak a városra. A felrobbant bomba sokfelé okoz kárt, a Fideszen is érzékelhető, hogy lépnének is, de nem tudnak, hiszen közeledik a választás, arról nem beszélve, hogy egy elbocsátott felső vezető sértettségében kiről mit mondhat. Márpedig ez az egész ügy messze túlmutat Szabó Krisztinán és egy hamis érettségi bizonyítványon” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Kovács Mihály, az Élhetőbb Városért Egyesület elnöke.