Ebédlő nélkül épül az 1,4 milliárdos iskola

Csanádi Dávid 2020. június 23. 14:10 2020. jún. 23. 14:10

1,4 milliárd forintért építenek iskolát a Tolna megyei Iregszemcse községben. Ez első pillantásra igen nagy összegnek tűnik, ám az oktatás a jövő, így az iskolákon nem szabad spórolni. Az viszont alapvető hiányossága lehet az új épületnek, hogy nem terveztek bele étkezdét.

Egy neve elhallgatását kérő helyi olvasónktól kaptunk tájékoztatást arról, hogy megkezdődtek az iskolaépítési munkálatok. Szintén tőle tudjuk, hogy az építkezés-felújítás végösszege 1,4 milliárd forintra rúg majd, ami 200 millióval több, mint a település korábbi csatornázásának költsége. Forrásunk tájékoztatása szerint, még senki nem látta az iskola tervrajzait, az iregszemcsei polgármester pedig nem illetékes az ügyben. Szerinte egyébként a 2600 lakosú községben mintegy 300 gyermek veheti majd birtokba az iskolaépületet.

Farkas János önkormányzati képviselő a Hírklikknek megerősítette, hogy 1,4 milliárd forintért újítják fel az iskolát, és egy hozzá tartozó naperőmű-parkot is terveznek. A politikus kiemelte: ahhoz képest, hogy mekkora beruházásról van szó, a tervrajzokat az önkormányzat részéről senki nem látta, ezért nem tudják, mit és hogyan építenek. Azt viszont már most látható problémaként említette, hogy az épületbe nem terveztek ebédlőt, ami azt jelenti, hogy a gyerekeknek több mint egy kilométerre az iskolától lesz csak étkezési lehetőségük, ami – különösen az őszi-téli időszakban – a kisiskolásoknak nehézséget okozhat. Farkas úgy fogalmazott, hogy Iregszemcsére terveztek egy iskolát, amibe elfelejtették beletervezni a gyerekeket. Az önkormányzati képviselő szerint is 290-300 gyermek számára készül a 16 tantermes épület, mert a környékbeli, iskola nélküli településekről is várják majd a tanulókat.

Megkerestük Tóth Szabolcs iregszemcsei polgármestert, aki kérdésünkre szintén megerősítette az építkezés tényét, és azt is, hogy az épületbe nem terveztek ebédlőt. Szerinte nagyjából száz gyermekre lehet majd számítani a megújult iskola falai közt. A polgármester elmondta, hogy bár ígéretet kapott, hogy megnézheti a terveket, Farkas képviselőhöz hasonlóan, még ő sem látta őket. Tóth azt is elmondta, hogy miután csak október óta polgármester, és ez egy sokéves projekt, nem rendelkezik túl sok információval.

Tamási önkormányzatánál is próbáltunk információkat szerezni, itt Széles András alpolgármestert sikerült elérnünk, aki a Tamási Tankerületi Központhoz irányított minket, mondván, a tankerület a beruházó, hozzájuk tartozik az egész építkezés.

Az épület felújításának kezdetén egy időkapszulát helyeztek el az iskola udvarán. Az eseményen – saját Facebook-oldala tanúsága szerint – részt vett Süli János tárca nélküli miniszter is. Posztjában a miniszter azt írta, szurkol a beruházónak, a kivitelezőnek és az intézményvezetőnek, hogy tudják tartani vállalásaikat.

„Korszerűbb iskolában tanulni is jobb! Időkapszula figyelmeztet a feladatra: nem várathat magára Iregszemcse általános iskolájának felújítása. A tervek szerint, jövő év szeptemberében már egy megújult intézmény várja a tanévkezdésre érkező diákokat és tanárokat. A beruházás értéke eléri az 1,4 milliárd forintot” – írta Süli.

Miután érdemi választ kérdéseinkre eddig senkitől sem sikerült kapnunk – sőt, a várható gyermeklétszám esetében a polgármester mindössze a harmadát a jósolja annak, amit az önkormányzati képviselőtől hallottunk – feltettük azokat Süli Jánosnak és a Tamási Tankerületi Központnak is:

– Az iskola építése 1,4 milliárd forintba kerül. Mit tartalmaz ez az összeg?

– Elkészülte után az iskola hány gyermek, illetve hány település tanulóinak oktatását lesz hivatott ellátni?

– Helyi forrásokból úgy értesültünk, hogy az iskolához nem tartozik majd étkezde. Igaz-e ez, és ha igen, lehet-e (és szükséges-e) még ezen változtatni?

– Hol és mikortól tekinthetik meg az iskola építéséhez készített terveket az iregszemcseiek, illetve az iregszemcsei önkormányzat vezetői és képviselői?

Kérdéseinkre e cikk megjelenéséig nem érkezett válasz, amint kapunk valakitől tájékoztatást, megosztjuk Olvasóinkkal.

(Címoldali fényképünkön éppen az időkapszulát helyezik el az iskola udvarán. Forrás: Süli János tárca nélküli miniszter Facebook-oldala.)