ECR: ha Orbánék jönnek, a svédek mennek

HírKlikk 2024. február 13. 20:20 2024. feb. 13. 20:20

A Svédország Demokratái (Svéd Demokraták) nevű párt kilátásba helyezte, hogy távozhat az Európai Parlament Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójából, amennyiben a Fidesz csatlakozik a pártcsaládhoz.

Már önmagában Orbán Viktor szelleme is bajt okoz az Európai Parlament jobboldalán – írta a Politico.

Charlie Weimers, a svéd párt vezető képviselője azzal reagált a portálnak a Fidesz esetleges csatlakozásával kapcsolatos pénteki írására, hogy kivonhatja a frakcióból a párt képviselőit, amennyiben a Fidesz képviselői csatlakoznak a pártcsaládhoz. Orbán maga nyíltan kifejezésre juttatta óhaját, hogy csatlakozna a Giorgia Meloni Olaszország Fivérei, valamint a lengyel PiS által uralt frakcióhoz. Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök már közölte, hogy nyitott a Fidesz befogadására. Meloni és Orbán között szoros kapcsolat alakult ki az Európai Tanácsban, és úgy látják, hogy az olasz miniszterelnök egyre inkább a híd szerepet tölti be Brüsszel és Budapest között.

Weimers leszögezte: Orbán és Morawiecki megnyilvánulásai „rákényszerítettek minket, hogy megfontoljuk opcióinkat, abból a szempontból, hogy hogyan tudjuk biztosítani, hogy az ECR transzatlantista, és Putyinnal szemben kritikus csoport maradjon, de azt is, hogy milyen további lehetőségek léteznek a kormányzati pozícióban lévő konzervatív pártok számára. A Fidesznek jelenleg 12 képviselője foglal helyet az Európai Parlamentben, de a csoport nem tartozik egyik frakcióhoz sem, amióta a Fidesz 2021-ben elhagyta az Európai Néppártot.

A Politico felmérése szerint az ECR a Fidesz csatlakozása nélkül is a harmadik legnagyobb frakcióvá válhat és ezzel nagyobb befolyásra tehet szert az Európai Parlamentben a nyári európai választások után. Ám ha a frakció kezd szétforgácsolódni, nincsenek ilyen esélyei.