Eddig 22 millióba kerültek Szijjártó sztárfotói

Zutyu 2020. október 11. 06:51 2020. okt. 11. 06:51

A tárca szerint a piac határozza meg, mennyit fizetnek a külügyminiszter szerepléseinek dokumentálására, de azt nem árulják el, kik készítik Szijjártó Péter fotóit és videóit. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a legtöbbet utazó magyar kormánytag. Azt a Hírklikk közérdekű adatigénylése nyomán árulta el a tárca még nyáron, hogy január és július között a politikus csaknem 150 millió forintot utazott el. Érdeklődésünket az keltette akkor fel, hogy Szijjártó Facebook-oldalán szinte minden napra jutott egy-egy bejegyzés arról, épp merre tartózkodik. Szembetűnő volt ugyanakkor az is, hogy minden hazai és külföldi szereplését bőségesen dokumentálják, ezért megérdeklődtük az Átlátszó közérdekű adatigénylő rendszerén keresztül a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, mekkora stáb kíséri el útjaira a minisztert és mindez mibe került az adófizetőknek. 

A nem túl bonyolult kérdésekre egy hónappal később érkezett válasz, de azt például nem közölték, ki és milyen megállapodás alapján dolgozik Szijjártóéknak. Válaszukból az azért kiderült, hogy minden eseményen egy fotós és egy videós készít képeket, illetve videókat.

A minisztérium szerint, a fotós átlagosan havi 401 ezer forintot kapott, míg a videós 772 ezer forintért dolgozott, összesen tehát 10,5 milliót kerestek januártól szeptemberig. 

Utazási költségük pedig havonta 1 millió 271 ezer forint volt, vagyis január és szeptember közt 11 millió 400 ezer forintnyi költség merült fel az utazásaikkal kapcsolatban. Mivel a kérdéseinkben az is szerepelt, az esetleges napidíjakra mennyi ment el, ezért ebben az átlagolt összegben a napidíjak is benne foglaltaknak. Összességében elmondható, hogy Szijjártó fotózása a hivatalos verzió szerint, összesen csaknem 22 millió forintba kerültek idén szeptemberig. 

Az, hogy Szijjártó utazási költségeinek a tizenötödéért utazgatott a miniszter képrögzítő stábja, azt feltételezi, hogy a jellemzően kormánygéppel közlekedő politikus kollégáinál csak azokat a repülőjegyeket számolhatták fel, amikor nem kormánygéppel mentek valahová, különben nem lehetne a tárcavezető minden rezdüléséről rengeteg képet és videót találni a közösségi médiában. 

Hogy ki lehet esetleg a miniszter fotósa, arra abból lehet következtetni, hogy szintén a Hírklikk adatigénylése nyomán, a külügyi tárca februárban közzétette öt évnyi ténykedése gazdálkodási adatait. E kontraktusok közt található a 2019-es évre egy szerződés a M-art Tanácsadó és Szolgáltató Kft-vel. A cég feladata „teljes fotódokumentáció megvalósítása- Miniszter úr kísérete, fotók készítése”, amiért elvileg áfa nélkül 9,6 millió forintot kaptak. Azért csak elvileg, mert a társaság tavalyi mérlege szerint, csak 3,6 milliós bevétele volt a Borsos Mátyás és édesanyja által tulajdonolt cégnek. Ugyanakkor a külügyi tárca honlapján szinte minden kép mellett az szerepel, hogy annak készítője Borsos Mátyás. 

Konkrétumokban nem volt tehát gazdag a minisztérium válasza, de azt azért szerették volna leszögezni, hogy nem rajtuk múlik, mennyiért dolgoznak munkatársaik. „A fotós és videós bérét nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hanem a piac szabja meg. Versenyképes piaci bér nélkül megfelelő munkaerő alkalmazása lehetetlen. Az elkészített fényképeket és felvételeket ingyenesen bocsátjuk a sajtó rendelkezésére” – írták. Egy ilyen ingyenesen letölthető képpel illusztrálták egyébként azt is, amikor Szijjártó Péter külügyminiszterekkel tárgyalt a Belarusz válsággal kapcsolatban, csak aztán lebukott, mert kiderült, nem is az irodájából telefonálgat, hanem az állami milliárdokból meggazdagadott Szijj László, Lady Milliárd nevű luxusjachtjáról. A politikus azóta sem adott választ arra, pontosan hogyan finanszírozta a legalább 70 milliós nyaralását.

Próbálunk további részleteket kideríteni, mi lehet a Szijjárrtó és stábja utazgatásai közötti 15-szörös különbség oka.