Eddig 295 olyan könyv van, amelyet tilos iskolák és templomok mellett árulni

HírKlikk 2024. június 11. 12:25 2024. jún. 11. 12:25

Eddig 295 olyan könyv van, amit a törvény értelmében nem árusíthatnak felnőtteknek sem a 200 méteres szabály alá tartozó boltokban, de ebből csak 15-20 a meleg témájú, a többiben öncélú és naturális heteró szex van. Ezenkívül 30 olyan könyvről nyilatkoztak a kiadók, amelyet a borítójuk alapján nem lehet közszemlére tenni a kirakatban.

Például a könyvesboltokat ellátó informatikai rendszerek nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy tartalmi szempontok szerint kell szűrni a könyveket. A kereskedő az üzletben leveszi a polcról az inkriminált kötetet, amelyikről a kiadója úgy nyilatkozott, hogy érintett, visszaküldi, a rendszer pedig úgy értelmezi, hogy elfogyott, és küld belőle másikat. Ha pedig nem automata intézi, akkor rá kell állítani egy embert külön fizetésért, nyilván amíg át nem programozzák szintén sok pénzért a kereskedelmi szoftvert – mondta a Népszavának Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója.

– Bekerült a homoszexualitás, nemváltás stb. megjelenítése mellé a „népszerűsítése” kifejezés is. Mi ezt úgy értelmezzük, hogy innentől csak arra a könyvre vonatkozik, amely explicit módon arra biztatja az olvasót, hogy legyen meleg. Mi például értelmezésünk szerint még nem adtunk ki ilyen könyvet. – A másik szűkítés, hogy a tartalom meghatározó része kell legyen a tiltás alá eső téma – e kapcsán Nyáry Krisztián megemlítette, mivel mindezekről a kiadóknak kell nyilatkozniuk, előfordulhat, hogy másként értelmeznek bizonyos fogalmakat; ha valamit másként lát a kiadó és kereskedő, egyeztetnek.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom