Édes álomból keserűen ébredhet Orbán

HírKlikk 2019. szeptember 12. 20:13 2019. szept. 12. 20:13

Trócsányi László volt igazságügyi miniszter jelölése bővítési biztosnak nyilván elnyerte Orbán Viktor tetszését, de az eufória elmúlhat, ha - amint sokan jósolják -, az Európai Parlament elutasítja a jelöltet - írta a Reporting Democracy nemzetközi újságírói platform a honlapján.

Orbán számára szinte egy álom valósult meg a jelöléssel, hiszen tekintettel a Nyugat-Balkánhoz fűződő jó kapcsolataira és közvetlen gazdasági és biztonsági érdekeire éppen ezt a biztosi tisztséget akarta megszerezni. Még ezután fog azonban kiderülni, hogy a parlament elfogadja-e a jelöltet. A széles körben elterjedt spekulációk szerint a testület igyekezni fog egy, vagy két jelöltet megbuktatni, és az egyik áldozat Trócsányi lehet. A cikk megállapította, hogy szakmai hátterével Trócsányi ideális jelölt lehetne. Ám a harmadik és a negyedik Orbán-kormány igazságügyi minisztereként, amely tisztségéből csak idén távozott, legalábbis részben felelős a demokrácia magyarországi visszaeséséért. Bár sosem volt a Fidesz tagja, lojálisan szolgálta a kormányt, és mindent elkövetett, hogy megvédelmezze mind tudós kollégáival, mint a korábbi nyugat-európai partnereivel szemben.     

Jól menő ügyvédi iroda tulajdonosa, bár hivatalosan ott a politikai pozíciója miatt nem dolgozik. A cikk ismertette többek között Deutsch Tamás diadalmas megnyilvánulását, és azt írta: a kormány állásfoglalása némileg óvatosabb volt, amikor azt írta: reméli, hogy az új bizottság új korszakot nyit meg a migrációs politikában. A szerző rámutatott, hogy az EP ellenzéki magyar képviselői már jelezték, hogy nem fogják megszavazni Trócsányit, és ezzel kapcsolatban idézte többek között Újhelyi István és Donáth Anna állásfoglalását. „Kérdéses az is, hogy a magyar biztos, ha megválasztják, jó hírt jelent-e a nyugat-Balkánnak. Az Orbán-kormány a régióban kiépíti politikai, üzleti és sajtóhálózatát, de olyan kormányokat, vagy pártokat választ szövetségesnek, amelyek osztják nacionalista, konzervatív nézeteit. Emellett Magyarországot nem nagyon aggasztja, hogy a jelölt államok teljesítsék a csatlakozási feltételeket, ami elvben azt jelentheti, hogy könnyebbé válhat a csatlakozás a térség államainak” - írta a szerző.