Egészséges Budapest Program – mások rovására

Harkai Péter 2021. november 23. 14:45 2021. nov. 23. 14:45

A főváros megkapta az Egészséges Budapest Programra ígért 10 milliárd forintot a kormánytól. Ennek azonban ára van. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében, ezt az összeget máshonnan veszik el. Elsősorban a szociális, kulturális támogatásokból vonják el a pénzt.

Az idei költségvetés központi tartalékának Gazdaság-újraindítási programok című fejezete összesen 5 milliárd 688 millió 735 659 forinttal csappan meg. További 4 milliárd 581 millió 271 113 forint egyszeri átcsoportosítását is jóváhagyta a mai nappal a miniszterelnök. A bő tízmilliárdos elvonás (átcsoportosítás) a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumán belül történik, több, eddig is nehéz helyzetben vergődő részterületet érint.

Az elvonások sújtják többek között az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények támogatását, a közgyűjteményi, közművelődési szakmai feladatokra szánt összeget (30 millió), de jelentős eret vágnak a kulturális, társadalmi, civil és nonprofit szervezetek támogatásán is – mintegy 50 millió mínusszal.

Nem kímélik így év végén a Gyermekvédelmi lakás alapra tervezett támogatást sem, innen 12 millió kerül át, de egyes szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti és fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő ágazati szakmai programokat is megnyirbáltak. Jelentős összeget vesznek vissza a munkahelymegőrző közfeladatok támogatásából, amit egymilliárddal csökkentenek az átcsoportosítás következtében.

Mint ismert, Egészséges Budapest Program néven indított a kormány egészségügyi fejlesztési programot a fővárosban és Pest megyében 40 milliárd forintos keretösszeggel. Ezt még az EMMI akkori minisztere, Balogh Zoltán jelentette be 2017-ben. Még abban az évben beígérték, hogy a programnak köszönhetően, két tucat kórház 21,7 milliárd forintot kap. 192 millió és 3,7 milliárd forint közötti összeget terveztek további orvostechnikai fejlesztésekre, míg 18,3 milliárd forintot építészeti bővítésekre, ezen belül 5,5 milliárdot az új centrumok tervezésére. Ennek céljaként a négy nagy egészségügyi centrum kialakítását említette a miniszter, jelezve, hogy közülük az észak-pesti a Honvédkórházra, a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórházra épül, ezek mellett a dél-budai „szuperkórház" lesz „a három egészen biztos fejlesztés".

Kásler Miklós az idén júliusban még arról nyilatkozott lelkesen, hogy gőzerővel zajlanak az Egészséges Budapest Program fejlesztései, amelyeknek keretében lezárult az első félév legjelentősebb orvostechnológiai eszközbeszerzése is. Ez például hat fővárosi és Pest megyei kórházat érintett. Az intézmények készletei 377 darab modern eszközzel gyarapodtak, mintegy 2,5 milliárd forint értékben és „a munka a jövőben sem áll meg”.

Ehhez képest, most a szociális és kulturális területet, valamint ismét az önkormányzatokat érintő súlyos anyagi hátrányokkal igyekeznek teljesíteni az Egészséges Budapest Program idei kötelezettségeit – legalábbis a Magyar Közlönyben tegnap megjelent határozat szerint.