Egy kutatás szerint tízből csak négy magyar jótékonykodik karácsonykor

HírKlikk 2023. december 20. 13:00 2023. dec. 20. 13:00

Tízből négyen terveznek idén karácsonykor adományozni vagy önkénteskedni; a legtöbben az állatmenhelyeket, az állami gondozásban élő gyerekeket és a mélyszegénységben élőket segítenék – derült ki a Yettel és a KézenFogva Alapítvány közös kutatásából, amely részleteit szerdán közölték az MTI-vel.

A kutatás – amelyet október 18. és 25. között készítettek ezer ember megkérdezésével – szerint tavalyhoz képest nem változott a jótékonykodási kedv: a magyarok 77 százaléka jótékonykodott valamilyen formában az év során, tízből négy ember adományozott és önkénteskedett is, és karácsonykor feleennyien biztosan tervezik valamelyiket, a válaszadók harmada ugyanakkor még nem tudta, hogy fog-e jótékonykodni.

Megjegyezték, hogy a tárgyi adományokat felajánlók száma az előző évhez képest néhány százalékkal csökkent, de még mindig a magyarok kétharmada választja ezt a segítségnyújtási formát, például ruhákkal, cipőkkel, iskolaszerekkel.     

Ugyanakkor a pénzbeli adományt rendszeresen nyújtók száma némileg növekedett az előző évhez képest, emellett ezek alkalmankénti összege is nőtt: míg tavaly a megkérdezettek 26 százaléka adományozott tízezer forint feletti összeget, idén már a 33 százalékuk – tették hozzá, azzal együtt, hogy az adományozók valamivel több mint kétharmada ötezer forint alatti összeget szokott adni alkalmanként.  

A válaszadók körében támogatottként idén első helyre kerültek az állatmenhelyek, de sokan jótékonykodnának az állami gondozásban élő gyermekek, a mélyszegénységben élők, valamint a daganatos vagy egyéb betegségben szenvedők javára is. A fogyatékos személyeknek a megkérdezettek csupán 11 százaléka tervez idén segíteni, tavaly ez az arány 13 százalék, míg azelőtt 16 százalék volt – áll a felmérésben.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom