Egy MTI-s cím margójára

Korózs Lajos 2020. február 14. 10:42 2020. feb. 14. 10:42

Azt írja az MTI hogy „az MSZP a férfiaknak is lehetővé tenné a negyven év szolgálati jogviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét".

Csak azt nem tudom, hogy mindezt honnan veszik!

A napokban beszéltem arról, hogy milyen gondok feszítik a nyugdíjrendszert.

Többek között:

  • merev a rendszer;
  • csak korhatáron lehet elmenni nyugdíjba;
  • a progresszív adórendszer hiánya;
  • az átlag alatti nyugdíjak elértéktelenedése és a bérektől való drasztikus leszakadás (ez is megérne egy cikket).


Többek között ezek is, mert van még néhány, például a NŐK 40 igazságtalansága.

A merev rendszerben – aktív pályafutásuk vége felé – emberek százezrei kínlódnak az előrehozott nyugdíj hiányától. Erről beszéltem, hiszen a bemerevített rendszerrel szemben, ez utóbbinak előnyei vannak a munkavállalókra nézve, míg a másiknak csak hátrányai (korengedmény, korkedvezmény, csökkentett összegű, előrehozott nyugdíj és a csökkentés nélküli nyugdíj eltörlése stb.).

Nagyon pontos számításokra  – és legalább az ellenzéki pártok közötti konszenzusra – van szükség a kidolgozáshoz. A munka elkezdődött, de már most le lehet szögezni néhány elvet. Ilyenek, hogy az rugalmas nyugdíjba vonulás feltételei között legyen lehetőség csökkentéssel és csökkentés nélkül is nyugdíjba vonulni, de: az előrehozott nyugdíj igénylése csökkentés nélkül csak bizonyos szolgálati idő (vagy jogosultsági idő, mert a kettő nem feltétlen ugyanaz) megléte után jár. Hogy annak mértéke mennyi, azt az elemzés és a döntés fogja megmutatni. A csökkentéssel biztosított előrehozott nyugdíj is csak bizonyos szolgálati /jogosultsági idő megléte esetén biztosítható. Ugyanez a helyzet a minimális korhatárt illetően, hiszen nem csak a szolgálati időt, hanem ez utóbbit is figyelembe kell venni. Az elmúlt évek gyötrelmei, fórumai Komlótól , Ózdig azt bizonyították számomra, hogy nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mennyit takarít meg Orbán Viktor a nem létező nyugdíjkasszának (ha egyáltalán megtakarít), hanem azt is, mennyit és meddig tud dolgozni egy ember. Ez utóbbi jobban függ a fizikai és mentális egészségtől, mint az akarattól!

Tehát itt több szigorú feltételnek meg kell felelni, mert felelőtlen ígéreteket tenni, utána kormányon csapdába kerülni – nem szabad. A lényeg, hogy egy koherens, igazságos és szolidáris nyugdíjrendszer szülessen, amit végre is lehet hajtani.

Egy lehetséges nyugdíjkorrekciós programról pedig később írok!