Egy német kisváros újságja ment neki Orbánnak

HírKlikk 2019. december 13. 12:31 2019. dec. 13. 12:31

Orbánnak nem kell tartania az EU-tól, és ezen változtatni kell – követelte kommentárjában az Elbe-Jeetzel Zeitung, az Alsó-Szászország mintegy 50 ezres lakosú Lüchow-Dannenberg városkájának újságja. A szerző egyebek között a színházakat sújtó új törvény kapcsán úgy látja: ez lesz a következő konfliktus, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek meg kell vívni.

„Orbán láncra köti a színházakat, de már most is a kezében tartja a médiát, elűzte a CEU-t, és menekültügyben megtagad bármiféle szolidaritást. Csak idő kérdése volt, hogy mikor veszi célba a színházakat is” – írta a szerző. Ismertette a jogszabályba foglaltakat, majd megállapította: „fennáll a veszély, hogy a magyar színpadokon a jövőben ócska hazafias előadásokat kell tartani. Ez csekélységnek tűnhet, de vigyázat, egy demokráciában a kultúrának szabadságra van szüksége, ha pórázra fogja a kormány, akkor könnyen hatástalan szórakoztató iparrá züllhet le.

A szerző szerint a jogszabály beleillik Orbán tervébe, hogy Magyarországból illiberális demokráciát csinál. Ez ugyan önmagában ellentmondás, de ez Orbánt nem igazgatja. „Az EU-tól nincs miért tartania, a brüsszeli kasszából tovább jön a pénz. Abszurd állapot, hogy az EU nem rendelkezik olyan szankcionálási lehetőséggel, amely gyors és fáj. Ursula von der Leyen bizottságának egyik feladata, hogy ezen nagyon hamar változtasson”.

Forrás: Hírklikk