Egy rettenetes párhuzam

Lovász Péter 2019. szeptember 21. 07:38 2019. szept. 21. 07:38

Áder János köztársasági elnök hétfőn az ENSZ-ben a klímakatasztrófa elhárításáról tanácskozó értekezleten képviseli Magyarországot. Vajon ott megismétli majd a legutóbbi nyilatkozatában Magyarország felelősségéről elhangzottakat?

Elnök úr!

Vajon elmondja majd, mint itthon, a rádióban, hogy "amikor arról beszélünk, hogy Magyarországnak különböző intézkedéseket kell tennie a klímavédelem érdekében, akkor helyesen tesszük, hogy erről beszélünk, de jó, hogy ha látjuk, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban a nagy szennyezőkkel, például az Egyesült Államokkal, Kínával, Indiával. A mi felelősségünk azért sokkal kisebb". Vajon elmondja ezt az egész világ előtt?

Amikor ezt a mondatot tudósításokban olvastam, elég rettenetes hasonlat jutott eszembe. Jelesül, ha Kínában vagy Indiában, esetleg az Egyesült Államokban a levegő mindennapi szennyezettsége miatt egy évben már 10 millió ember hal meg, az az ő felelősségük lesz, de Kína vagy India népességéhez képest ez az önmagában szörnyű veszteség nem számottevő. Ám ha a légszennyezettség, a mérgezett vizek és az aszályok, az elsivatagosodó termőterület miatt Magyarországon hal meg tíz millió ember, az már több lesz, mint környezeti katasztrófa. Viszont a magyar kormány, illetve Magyarország népének felelőssége lesz.

Úgyhogy csak hajrá a környezetvédelmi teendők halogatásában! Meg lehet vétózni az EU klímavédelmi programját! Lehet bojkottálni a parlament környezetvédelmi ülését, hiszen kampány van! Lehet a felelősséggel packázni, hiszen olyan kicsinyek vagyunk! Van még mit behoznunk hátrányunkból, még környezet-szennyezésben is felzárkózhatunk a legjobbakhoz!