Egy soproni idősotthonban 154-en kapták el a koronavírust

HírKlikk 2020. november 28. 17:20 2020. nov. 28. 17:20

Az idősotthontól semmilyen információt nem lehet megtudni, ezért Szél Bernadett a civilek kérésére Müller Cecíliához fordult.

A helyiek azért fordultak Szélhez, mert soproni önkormányzat által fenntartott Soproni Szociális Intézmény – Idősek Otthonában állításuk szerint nagyon súlyos a helyzet és a hozzátartozók nem kaptak tájékoztatást.

„Beszámolók szerint, az otthon nem volt elérhető telefonon, és mivel látogatási tilalom van érvényben, a rokonok gyakorlatilag semmilyen információhoz nem jutottak hozzá” – olvasható Szél Bernadett Facebook-oldalán.

„Nyilvánvaló, hogy brutális nyomás alatt vannak ezek az intézmények, de az aggódó hozzátartozók korrekt tájékoztatását minden körülmények között meg kellett volna szerveznie a vezetésnek. Információim szerint a helyi felháborodás nyomán végül sikerült elérni, hogy ez megtörténjen” – tette hozzá a politikus, aki Müller Cecíliához fordult részletes információkért az otthonban uralkodó állapotokról.

„A tiszti főorvos válaszában azt írta, a 230 fős intézményben 105 gondozott, továbbá 49 gondozó kapta el a vírust, jelenleg is 105 gondozott és 46 gondozó fertőzött. Közülük jelenleg hárman vannak kórházban. Eddig 12 fő Covid-19 fertőzött gondozott hunyt el. A többi kérdésre nem kaptam választ: teszteltek-e, megtörtént-e a fertőzöttek megfelelő izolálása és biztosított-e a szükséges számú szakszemélyzet a gondozottak ellátására — holott az érintett hozzátartozóknak joguk van tudni, hogy milyen ellátást kap a beteg rokonuk” – számol be az eredményről Szél Bernadett.

A politikus felhívja a figyelmet arra, hogy tavasszal „naprakész adataink voltak a Pesti úti idősotthonról, mert Müller Cecília akkor feladatának érezte, hogy informálja a közvéleményt arról, hogy az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat fenntartásában levő otthonokban milyen a vírushelyzet”, a második hullámra azonban „érdekes módon eltűntek ezek a tájékoztatók, sőt: hiába próbáltam adatkérésben megtudni, hogy mely szociális intézményben van jelen a vírus és ez hány embert érint, nem adták ki az adatokat. A mai napig nem tudjuk azt sem, hányan hunytak el idősotthonokban”.

Forrás: Facebook