Egy ügy, amit az ügyészég a legszívesebben eltitkolt volna – és igen, van köze Orbánhoz

NVZS 2021. szeptember 25. 07:37 2021. szept. 25. 07:37

A napokban több újság is beszámolt arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla pénzbírságra ítélte Kodela Lászlót. Azért indult ellene eljárás, mert ő volt a Magyar Közlöny Kiadó korábbi vezetője. A hír igaz, de... De nem amiatt rótták ki rá a büntetést, amit a sajtó megírt, hanem egy olyan ügy miatt, amelyben Orbán egyik kedvenc jogásza volt az egyik szereplő – állítja Kodela László, aki szerint az ő nevét nem szerették volna még csak meg sem említeni, „ezt az eljárást az ügyészség mindvégig el akarta titkolni”. Ő azonban nem hagyja annyiban a dolgot. Mint közölte: „a büntetőügyet bizonyára felülvizsgálják, vagy az Európai Bíróság előtt folytatódik”

„Egy kalap alatt” két eljárás is folyt Kodela László, a Medgyessy-kormány volt helyettes államtitkára, majd a Magyar Közlöny Kiadó vezetője ellen. Közös bennük – a személyén túl – az volt, hogy mindkettőt a Magyar Közlöny-beli tevékenységének időszaka alatt történtek miatt indították, még 2008-ban. A maratoni eljárás 11 év után a Fővárosi Ítélőtábla elé került, ahol a napokban született meg az ítélet. Amiről a sajtó egybehangzóan egy ügyként számolt be. 

Pedig az egyik eljárásban vádlott-társával, Kiss Elemérrel együtt őt is felmentették a hűtlen kezelés vádja alól – magyarázta a Hírklikknek Kodela László. Azzal vádolták, hogy Kodela indokolatlan szerződést kötött Kiss Elemér jogásszal, a korábbi kancelláriaminiszterrel a Magyar Közlöny Kiadó kehidakustányi ingatlanával tervezett fejlesztés kapcsán igényelt jogi szolgáltatás nyújtásáról.

Elmeszelte ugyanakkor a Fővárosi Ítélőtábla Kodela Lászlót egy másik ügyben, abban, amiről nem lehet hallani, merthogy egyáltalán nem kommunikálták azt – számolt be az érintett. Nem véletlenül, ebben ugyanis Zumbok Ferenc – azóta elhunyt – fideszes kormánybiztos, a Sándor Palota, a Várkert Bazár és a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukcióját irányító államtitkári jogállású vezető is érintett volt. Az ügyészségi vádirat szerint Zumbok, aki három évig dolgozott projektigazgatóként a Magyar Közlöny Kiadónál, egy évig munkavégzés nélkül vette fel a szakértői díját – idézte fel Kodela, hozzátéve: az ügyészség ugyanakkor Zumbokot a büntető eljárásban sem tanúként, sem gyanúsítottként, sem bűnsegédként nem hallgatta meg. Eljárás csak Kodela László ellen indult, és egyedül őt marasztalta el a Fővárosi Törvényszék, mégpedig kizárólag a büntető ügyiratok tartalma alapján. Az már csak hab a tortán, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság a bizonyítási eljárás lefolytatása után Kodelát korábban két ízben is felmentette, azzal, hogy nem követett el bűncselekményt.

Az eset gyönyörűen leképezi az orbáni világot, amelyben megvédik a sajátjaikat és akár igaztalanul is képesek felelősségre vonni a velük szembenállókat. Zumbok Ferenc ugyanis vitathatatlanul az „orbáni sajátok” közé tartozó ember volt. A jogász végzettségű Zumbok 1998 és 2003 között a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője, miniszterelnöki tanácsadója, főosztályvezetője, majd a Legfőbb Ügyészség önálló osztályvezető ügyésze volt – írta a nekrológjában a 24.hu. Kormánybiztosi munkája előtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosaként dolgozott. Kormánybiztosként pedig a Sándor Palota, a Várkert Bazár és a fertődi Eszterházy-kastély újjáépítéséért volt felelős. A tiszteletbeli egyetemi tanár munkáját 1995-ben a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2002-ben pedig a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével ismerték el. 2013-ban hunyt el.

Zumbok kötődését Orbánékhoz mi sem mutatja jobban, mint az, hogy emléktáblájának avatásán megjelent és beszédet mondott Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége, továbbá az akkori igazságügyi miniszter, Trócsányi László és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal akkori elnöke.

S hogy miképpen vezette fel Lévai Anikó Zumbok méltatását a zalaegerszegi törvényszék épületének homlokzatán elhelyezett emléktábla avatásán? Erről a miniszterelnök portáljának beszámolójából csak egy apró részt idézünk: „az elsőként megszólaló Lévai Anikó a család barátjaként” méltatta Zumbokot.

S hogy mit tervez most Kodela? Portálunknak úgy fogalmazott, hogy „a büntetőügyet bizonyára felülvizsgálják, vagy az Európai Bíróság előtt folytatódik...”