Egy Varga Judit rokonának mondott végrehajtó neve is előkerült a Schadl-ügy nyomozása közben

HírKlikk 2024. június 30. 06:30 2024. jún. 30. 06:30

A Schadl-ügy nyomozati irataiban Varga Judit neve is megtalálható. A dokumentumokból kiderül, hogy a minisztériumban melyik végrehajtójelöltet vélték Varga személyes patronáltjának, és előkerülnek azok a bizonyítékok is, amelyek az illetőre irányuló különleges figyelemről árulkodnak.

A Szabad Európa a nyomozati iratok, a történet egyes részleteit ismerő – az ügy politikai súlyára tekintettel nevük elhallgatását kérő – források és adatbázisok segítségével járt utána annak, hogy lehet-e a végrehajtó és a miniszter között valamilyen kapcsolat.

A végrehajtói kar és hivatal három vezető tisztségviselője, valamint egy minisztériumi alkalmazott jött össze az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárságának legfelső emeletén az egyik tárgyalóban 2019-ben, egy novemberi délutánon.

A végrehajtói pályázatok pontozásánál jelen lévő minisztériumi dolgozó az ügyészségen tett későbbi tanúvallomásában arról beszélt, hogy a 2019-ben a hajdúszoboszlói végrehajtói helyre pályázó K. Eszterről azt mondták neki, hogy az akkori igazságügyminiszter „unokahúga”.

A Szabad Európa a tényfeltárással azt állapította meg, hogy K. ténylegesen nem unokahúga Varga Juditnak, azonban a lap végrehajtói kinevezések működésére rálátó forrása szerint politikai protekciósoknál előfordul, hogy nemlétező rokoni viszonyokra hivatkozva ajánlják a jelöltet az illetékesek figyelmébe. K. nevét a dolgozó egy olyan papíron is bekarikázta, amivel azt jelölte, hogy a pontozásnál diktáló két végrehajtói vezető, Schadl György és Petrik Béla útmutatásai szerint „kiknek kell nyerni”.

K. neve előkerült egy olyan, golyóstollal összefirkált táblázaton is, amelyet Schadl György fotózott le a telefonjával, amelyet későb bűnjelként lefoglaltak. Az ügyészség feljegyzése szerint a Schadl kézzel írt listákról, összefirkált táblázatokról készült fényképein „lévő adatok nagy többségben már akkor tartalmazták a későbbi nyertes nevét, amikor még arról hivatalos döntés nem született”.

Forrás: Szabad Európa


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom