Egyes keleti kormányoknál már célba ért az orosz vakcina-diplomácia

HírKlikk 2021. február 25. 20:00 2021. feb. 25. 20:00

Brüsszel orra alá pörkölt az orosz vakcina-diplomácia, miután több olyan keleti tagországnál is learatja a babérokat, amelyek javában küszködnek a járvány harmadik hullámának feltartóztatásával.

A The Times cikkírója szerint az EU úgy gondolja, hogy Moszkva – Kínával egyetemben – próbálja kiterjeszteni befolyását, kihasználva, hogy a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca nem tud eleget szállítani. Ha a Kreml célja az unió megosztása, akkor egyes keleti kormányoknál már közel jár a sikerhez. 

Magyarország már rendelt mind az orosz, mind a kínai szerből. Szlovákia is követné a példát, csak ott még a koalíciós partnerek nem tudtak ez ügyben egyezségre jutni. Horvátország és Csehország szintén erősen szemez a Szputnyik V-vel, noha Kelet-Európa más részein azt látni, hogy Oroszország nemigen tudja szállítani a vállalt mennyiséget. 

Mindenesetre az oltóanyag mellett szól, hogy viszonylag olcsó és egyszerű hűtőszekrényben is lehet tárolni. Más tagok egyelőre várják, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze a vakcinát, és ha az meglesz, akkor nem haboznak a vásárlással.

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.) 

 
Forrás: Hírklikk