Egyetemen fogják tanítani Magyarországon a fenntartható rovartenyésztést

HírKlikk 2024. május 23. 04:45 2024. máj. 23. 04:45

A rovarok, jelen esetben a fekete katonalégy lárvája sokkal kevésbé környezetterhelő takarmányfehérje-forrást jelentenek, mint az állattenyésztés. A győri Szent István Egyetemen egy együttműködés keretében hamarosan ennek rejtelmeit tanulhatják meg a hallgatók.

Ahogy arról korábban a Hírklikk is beszámolt, az országban elsőként rovartenyésztés tantárgy indul a győri Széchenyi István Egyetemen, amely együttműködési megállapodást kötött az Agroloop nevű céggel. Ez a társaság a fekete katonalégy lárvájának segítségével fehérjét állít elő, amiből takarmány készül.

„Ez egy fenntarthatósági projekt" – mondta az InfoRádióban Percze Rajmond, az Agroloop társalapítója és ügyvezetője. Az élelmiszer-ellátási láncnak jelenleg az ökológiai lábnyom a legnagyobb problémája, illetve a nem fenntarthatósága.

Az ipari rovartenyésztés kvintesszenciája, hogy egységnyi fehérjét sokkal kevesebb táplálékból, erőforrásból, biomasszából tud előállítani, mint például a szarvasmarha-tenyésztés.

Ez a szuperképessége használható ki a fekete katonalégy lárvájának, ugyanis nagyon rövid idő alatt, az életszakasza legelső részében képes rengeteg energiát felhalmozni, és ezekből lehet kinyerni a takarmányipari fehérjét, zsírt, talajjavítót.

A győri Széchenyi István Egyetemmel kötött megállapodás értelmében az egyetem az országban elsőként rovartenyésztés tantárgyat indít. Percze Rajmond elmondta, a szakmai tartalmat és a való életből származó tapasztalatot ők fogják kölcsönözni a tárgyhoz, míg az egyetem átadja a tudásanyagot az érdeklődőknek. Az intézmény fogja biztosítani a kutatás-fejlesztési infrastruktúrát, ami a laboratóriumi munkák, finommérések hatékonyabb elvégzésében is segíti majd a céget. Ezáltal az egyetemen belül olyan képzések, tapasztalatszerzési módok nyílnak meg, amikre Magyarországon eddig nem volt lehetőség.

A takarmány fehérjéhez sok fekete katonalégy kell, 12 naponta 1,6 milliárdot tenyésztenek majd – mondta a szakember.

Forrás: InfoRádió


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom