Egyetlen hiányérzetem azért van

Lendvai Ildikó 2021. április 7. 18:00 2021. ápr. 7. 18:00

Nagyon büszke vagyok. Szíjjártó díszprofesszori címet kapott egy nagy kazahsztáni egyetemen. Végre lesz valami rangja ennek a címnek, mert eddig csak például Hillary Clinton, Putyin és II. János Pál pápa kapta meg. A Szíjjártóé mégis komolyabb életmű, ha egyelőre nem is róla van a Köztársaság tér elnevezve.

Megérdemelné, mert most is nagyon szép beszédet tartott. Elmondta, hogy a magyar nemzet képviseletében van itt (Jesszus! az enyémben is?), és mi, magyarok úgy vagyunk Közép-Európában, mint sziget az óceánban. Szerintem összekeverte a „három tenger mossa partjainkat" időkkel, de nem baj, így is szép volt.

Egyetlen hiányérzetem azért van. Szijjártó a miniszterelnökkel együtt előzőleg a szomszédos Üzbegisztánban járt, megnyitották az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot. És hiába a díszprofesszorság, Kazahsztánt kihagyták! Az ottani burgonyakutatók továbbra is parlagon hevernek.

Csak nem arról van szó, hogy Orbán irigyli Szijjártó díszprofesszorságát, és ezért megorrolt a kazahokra?

Ilyen körülmények között komolyan aggódom a burgonyakutatás jövőjéért. Szijjártó jövőjéről nem is beszélve. Nehogy a féltékeny főnöke puszta díszminisztert csináljon belőle!