Iskola építése miatt vágatna ki az egyház hat hektár erdőt Szegeden

HírKlikk 2023. október 26. 08:00 2023. okt. 26. 08:00

A Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával az a határozat, amely szerint a kormány ingyen ad át a Szeged-Csanádi Egyházmegyének egy 60 ezer négyzetméteres területet Szegeden. A határozat felszólítja az agrárminisztert, hogy „gondoskodjon az ingatlan termelésből való kivonásáról, csereerdősítésről, továbbá a művelésből való kivonás ingatlan-nyilvántartási átvezetéséről”.

Mindez nyilván azt jelenti, hogy a területen ezután már nem lesz erdő. Ezzel összefüggésben, a közlöny szerint a Pénzügyminisztériumnak arról kell gondoskodnia, hogy 103 millió forintot bocsásson az Agrárminisztérium rendelkezésére a fent idézett feladatra.

„Erről az ingatlanátadásról, és a tervezett munkálatokról Szeged önkormányzata semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott, csak a Magyar Közlönyből értesült róla” – mondta a Telexnek Mihálik Edvin, Szeged környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó tanácsnoka. Az önkormányzatnál úgy vélik, a közlöny „csereerdősítés” kifejezése azt jelenti, hogy a teljes, hat hektáros területen ki fogják irtani a fákat. Mihálik úgy véli: a városban sehol sem lehet másik olyan földterületet találni, amelynek beültetésével pótolni lehetne a hat hektáros erdőt.

Szegeden és körülötte az általános egészségvédelem, a klímaváltozás hatásainak enyhítése és a környezet védelme mellett amiatt is szükség van az erdőkre, mert a város levegője igen poros. Az egybefüggő növényzet viszont akadályozza a szálló por terjedését. Az önkormányzat tavaly februárban döntött új véderdők telepítésének hároméves programjáról, amivel a városi levegő minőségét akarják javítani.

A város négy külön helyszínére tervezett erdőtelepítés összes területe mintegy tíz hektár lesz, ezen kívül fasorokat is ültetnek, és a parkokat is bővítik, ahol lehet. Ha közben váratlan módon mégis csökken hat hektárral Szeged erdeinek területe, az önkormányzati fásítás kedvező hatásai elmaradhatnak a várttól, azaz kevésbé csökken a por mennyisége a szegedi levegőben.

A lap szerint az is kérdés, hogy miért kell éppen a város szélén felépíteni egy új iskolát? A hely lakott területektől viszonylag messzebb van, így kiesik a városi közlekedés főáramából. Mindössze az magyarázhatja a hely kiválasztását, hogy az erdő közvetlenül a Szent Gellért Fórum, a Szeged-Csanádi Egyházmegye 2019 nyarán megnyílt, saját tulajdonú sportközpontja mellett van.

A nyolcezer néző befogadására alkalmas – a mérkőzések átlagos nézőszáma ezer-kétezer körüli – futballstadion állami támogatásból létesült, és mintegy 14 milliárd forintba került. A létesítményei között van kápolna, teniszpályák, edzőtermek, fűtött szabadtéri pályák, továbbá a tíz hektáros területen ötven szobás hotel és rendezvényközpont is áll. Ezt bővíthetik tovább az újabb ajándék hat hektárral.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom