Egyre erősebb az olasz szélsőjobb

HírKlikk 2021. augusztus 5. 20:55 2021. aug. 5. 20:55

Immár az Olaszország Fivérei nevet viselő jobboldali populista párt az ország legnépszerűbb pártja. A párt előretörése már hónapok óta tart, ugyanis ők képviselik az egyetlen ellenzéki erőt az Olaszországot jelenleg vezető egységkormánnyal szemben. Ebből adódóan, képesek voltak jelentős mennyiségű szavazót elszívni jobboldali társaiktól, akik részt vesznek a kormány munkájában.

Sokan aggódnak a trendeket látva, ugyanis az Olaszország Fivéreinek múltjában megfigyelhetők szélsőjobboldali és neofasiszta elemek. Az olasz politikában azonban forgandó a szerencse, a jelenlegi kormány pedig akár 2023-ig hivatalban maradhat, így kérdéses, hogy a párt mikor lesz képes jelenlegi támogatottságát választási győzelemre átfordítani – írja a Portfolio.

A párt már népszerűbb a Matteo Salvini vezette, szintén jobboldali Ligánál is. Az Olaszország Fivéreit 2012-ben alapította jelenlegi vezetője, Giorgia Meloni, aki korábban Silvio Berlusconi kormányában ifjúságért felelős miniszter volt. A tömörülés története azonban ennél jóval régebbre nyúlik vissza, közvetlen elődjének ugyanis az Olasz Szociális Mozgalom (MSI) nevet viselő szélsőjobboldali párt tekinthető. Az MSI 1946-ban jött létre, alapítói között pedig szép számmal sorakoztak föl Benito Mussolini támogatói, magát a pártot pedig gyakran illették neofasiszta jelzővel. Meloni egyébként az MSI ifjúsági tagozatának is tagja volt fiatalkorában.

Bár az MSI 1995-ben megszűnt, illetve Meloni is tagadta, hogy az FdI bármilyen szélsőjobboldali vagy fasiszta ideológia szekértolója lenne, ezzel kapcsolatban az olasz politikai elit és az olasz közvélemény nagy része is igen szkeptikus. Elsősorban azért, mert az FDI a neofasiszta MSI utódpártjának tekinthető, amelynek szimbolikáját, a logójukat például szinte egy az egyben átvették.

Forrás: Portfolio