Egyre hangosabb a sorosozás a világban

HírKlikk 2020. augusztus 13. 17:41 2020. aug. 13. 17:41

„A politikai kommunikáció szempontjából Soros nagy előnye, hogy minden kormány számára működik kivetítő felületként” – írja a német közszolgálati ARD „A tökéletes ellenségkép” címmel Soros Györgyről készített, sok-sok képpel illusztrált, a híradóban és a honlapon is ismertetett összeállításában. A nemzetközi sajtó egyébként is rendkívül széles körben emlékezett meg Soros György 90. születésnapjáról, még a TASZSZ orosz hírügynökség is közölt róla írást, igaz, abban főleg életrajzi adatokat ismertetett.  

Az ARD által közölt összeállításban megszólal Krekó Péter, a Political Capital igazgatója is, aki szerint Soros Magyarországon az „első számú közellenség”. A szerző rámutatott: a magyar kormány magas rangú képviselői évek óta állítják, hogy Soros a milliárdjaival azt a tervet követi, hogy előmozdítsa a muzulmánok bevándorlását Európába, ezzel akarván destabilizálni az európai nemzetállamokat.

Részletesen ismerteti a Soros elleni folytatott magyarországi kampányt, és bemutatja a plakátokat, TV-spotokat. „A magyar kormány szerint, Soros befolyása olyan hatalmas, hogy ő irányítja gyakorlatilag a kormány összes bírálóját a menekültekkel foglalkozó aktivistáktól az Európai Bíróságig, akik persze mind a „Soros-terv” cinkosai, akárcsak azok az európai államok, amelyek a jogállamisághoz akarják kötni az uniós támogatásokat. A szerző felméréseket idézve megállapította, hogy a narratíva hat, és idézi Krekó Pétert, aki erről azt mondta, „A magyar szavazók többsége azért hiszi ezt el, mert naponta százszor hallja, és ezért egyszerűen lélektanilag beivódik. Ez a XX. század propagandagépezeteinek a logikája, de nem korszerű és nem is fejlett logika”. 

Ugyancsak Krekó mondta a szerzőnek: „Aki hisz a Sorosról szóló összeesküvés-elméletekben, az antiszemita összeesküvés-elméletekben is hisz, és a kettő erősíti egymást, de nyíltan erről nem beszélnek”.  

A szerző emlékeztetett rá, hogy Soros már a rendszerváltás előtt is támogatta a magyarországi civil szervezeteket, és a kilencvenes évek elején hozta létre a Nyílt Társadalom Alapítványt, amely egész Közép-Kelet-Európában támogatta a demokratikus struktúrákat. Ez Orbán Viktor mai szemszögéből nem jó, mert a részben Soros-támogatásokkal is működő szervezetek mind bírálják a kormányt – a sajtószabadság hiányát, a hatalmi ágak megosztásának felszámolását és a tudomány fokozódó átpolitizálását.  

Krekó kifejtette: ez „tekintélyelvű logika”, a Soros elleni összeesküvés-elmélet végül azt mondja, hogy amit tesz, az illegitim, vagy jogsértő, és így ugyanez elmondható azokról is, akik valamilyen módon Soroshoz köthetők. Nem véletlen, hogy az erős Soros-ellenes retorikát alkalmazó országokban lépnek fel a leghatározottabban a civil szervezetek a sajtó és az ellenzék ellen”. Végül a szerző megállapítja: és valóban, más országokban is bűnbakká lett Soros György. „A populista és jobboldali politikusok a politikai ellenfeleiket Soros-zsoldosoknak minősítik Délkelet-Európában, Oroszországban, és immár az Egyesült Államokban is”.