Egyre nagyobb a létszámhiány a szakrendeléseken és a háziorvosi praxisokban

HírKlikk 2020. július 10. 16:30 2020. júl. 10. 16:30

A nyugdíjas orvosok harmada nem tért vissza a gyógyításba. Az idősebb orvosokat a járvány miatt korábban hazaküldték. Sokan közülük – főleg az egészségpolitika bizonytalankodása miatt – legalábbis egyelőre felhagytak a munkával.

Az is kétséges, hogy aki most kihagyott néhány hónapot, s világos ösztönzést sem kapott a folytatásra, nem vonul-e végleg nyugdíjba. A szakemberek hiánya már nyomot hagy az ellátásban – írja a Népszava. A közösségi portálokon mind több a betegpanasz, hogy hiába próbálnak a vészhelyzet alatt lemondott vizsgálatokra újabb időpontot szerezni, gyakran a telefont sem veszik fel a szakrendelőkben.

Egy beteg ugyan a harmadik próbálkozására elérte az angiológiát (érgyógyászat), de ott csupán arra kérték: próbálkozzon a nyár végén újra, mert talán addigra lesz orvos is.

– Káosz van, s amíg ebben nem lesz valamiféle rend, megfontolandó, hogy újra bemenjek – mondta a lapnak egy vidéki nagy kórház aneszteziológusa, akit vállalkozási formában alkalmaznak.

Nemcsak a szakrendeléseken, de a háziorvosi praxisokban is egyre kevesebb a gyógyító. Vannak olyan területek, ahol a fiatalabbakra igen nagy teher hárul. Például Fóton a hét háziorvosból csak kettő 65 év alatti, így a sajátjuk mellett, öt praxist segítettek ki.

„A háziorvosi körzetek felében 55 évnél idősebb orvos dolgozik” – idézte a statisztikát a lapnak Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, verőcei háziorvos. Mint mondta: nincs egyértelmű utasítás arra vonatkozóan, hogy kötelező visszaállni vagy sem a régi háziorvosi praxisműködésre.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint, a praktizáló orvosok harmada 60 év feletti.

Forrás: Népszava