Egyre több a regisztrált nemi beteg Magyarországon

HírKlikk 2024. július 14. 10:10 2024. júl. 14. 10:10

Aggasztóan megnőtt a nemi betegek száma Magyarországon – derül ki egy, az Mfor által ismertetett interjúból. Pár év alatt csaknem kétharmadával megemelkedett a szifiliszes betegek száma, s tavaly már a korábbi évekhez képest több veleszületett szifiliszes kisbabát is találtak. 

2019-hez képest 430-cal, 2022-hez képest pedig 151-gyel több szifiliszes beteget regisztráltak Magyarországon, a gonorrhoeások esetében a növekedés egy év alatt több mint kétezer volt – emelte ki az InfoRádióban elhangzott interjúból a Mfor. Aggasztó az is, hogy tavaly 15 veleszületett fertőző szifiliszes eset is előfordult, ami járványügyi szempontból is intő jel. 

A szifilisz és a gonorrhoea a fiatal felnőtteknél, és az életük derekát már lassan maguk mögött tudó 50 év feletti korosztályban is emelkedik. Több a férfi betegek száma, aminek az oka, hogy náluk hamarabb jelentkeznek a klinikai tünetek, és talán a partnerváltási hevületük is erősebb. Egyének, akik akaratuk ellenére fertőződnek meg a partnerüktől – jegyezte meg Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság tiszteletbeli elnöke.

A szifiliszes esetszám meghaladja a HIV-fertőzés megjelenése előtti időszakét, ami azt jelenti, hogy az emberek nem félnek a szexuális úton terjedő betegségektől, miközben a megfelelő védekezéssel ezek kivédhetőek lennének.

Forrás: mfor.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom