Egyre több diák szeretné, hogy ne legyen kötelező jelenléti oktatás május 10-től

Millei Ilona 2021. május 4. 16:10 2021. máj. 4. 16:10

Petíciót indított az ADOM, az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom arról, hogy ne legyen kötelező jelenléti oktatás május 10-től! A május elsején indított aláírási akciót eddig 59.909-en írták alá.

A diákok azt írják, sajnos a járványügyi helyzet még mindig nem indokolja az iskolák teljes nyitását, hiszen naponta még mindig csaknem 200 haláleset történik. „Bár már több millió beoltott van, a legtöbben csak az első dózist kapták meg, így még nem alakulhatott ki megfelelő védettség a szervezetükben. Aggódunk az indiai variáns közelsége és magas fertőzőképessége miatt, ami csak tovább súlyosbíthatja a járványhelyzetet. Aggódunk az immungyenge diákokért és szülőkért, akik különösen kitettek a vírus veszélyeinek. Aggódunk azokért a tanárokért is, akik még nem kapták meg az oltást, és azokért, akiknél még nem alakult ki két hét alatt a védettség.

Éppen ezért mi azt javasoljuk, hogy:

  • Ne legyen kötelező a jelenléti oktatás május 10-től!
  • Fogadják el a szülői igazolást érvényesnek a tanév végéig, és ne számítson bele a 250 óra hiányzásba, ha a diák a vírushelyzet miatt nem szeretné veszélynek kitenni magát és családját!
  • Hadd döntsék el a diákok, tanárok, szülők az igazgatóval együtt, hogy kinyisson-e az iskola arra az öt hétre vagy sem! Szülessen helyi döntés arról, hogy milyen formában szeretnék folytatni az oktatást!
  • Hallgasson a kormány arra a 16.794 szülőre, akik nem akarják iskolába küldeni a gyereküket!
  • Hallgasson a kormány arra a közel 3.000 tanárra, akik nem szeretnék kockáztatni az egészségüket azzal, hogy felveszik a munkát!
  • Hallgasson a kormány arra a 7.774 diákra, akik félnek a vírustól, és félnek attól, hogy a szeretteik megbetegszenek!
  • Hallgasson a kormány az ADOM Diákmozgalom kérésére, és ne nyissa meg kötelező jelleggel az iskolákat május 10-től!"

A petíciót ezen az oldalon megtalálhatják.